În trei ani, toate trenurile din Olanda vor funcţiona cu energie eoliană

0

Două companii olandeze au încheiat un acord prin care  promit că vor asigura funcţionarea exclusiv cu energie eoliană a tuturor trenurilor din Olanda până în anul 2018. Cele două companii sunt Nederlandse Spoorwegen (compania de căi ferate) şi Eneco (un furnizor local de energie).

În prezent, jumătate din sistemul căilor ferate din Olanda (care are o lungime de 2.900 de kilometri şi deserveşte 1,2 milioane de pasagei zilnic) funcţionează pe energie eoliană. Proiectul nu va beneficia de subvenţii directe din partea guvernului, iar preţul biletelor pentru călători nu va avea de suferit. Vestea vine la scurt timp după ce un grup de cetăţeni olandezi a dat statul olandez în judecată pentru că nu ia măsuri mai serioase în privinţa problemei schimbărilor climatice.

Cetăţenii au câştigat: justiţia a impus guvernului să reducă emisiile de carbon ale statului cu 25% în următorii cinci ani. Însă trecerea trenurilor pe energie eoliană nu este singura soluţie pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Olanda va trebui să îşi reducă consumul de cărbune şi gaze, odată cu tranziţia înspre energie regenerabilă – în special eoliană. Intenţiile autorităţilor, însă, sunt mai mult decât clare în această privinţă: Olanda face paşi necesari înspre reducerea reală a emisiilor de carbon şi transformarea într-o ţară cât mai “verde” posibil.

Surse, foto şi mai multe detalii: Global Rail News, True Activist


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger