În Transilvania s-a descoperit un mamifer preistoric cu colții roșii

0

Îl cheamă Barbatodon transylvanicus, care a ieșit la lumină la sfârșitul anilor ’80, însă luna trecută a fost prezentat la o întâlnire internațională a Societății de Paleontologie a Vertebratelor un craniu descoperit mai recent. Numai bine în plină frenezie de Halloween, Barbatodon ajunge în paginile presei științifice.

Animalul, care e de dimensiuni mici, avea incisivi supradimensionați de culoare roșie, pe care cercetătorii n-au întârziat să-i asocieze cu altă celebritate locală, Dracula. Barbatodon, având venerabila vârstă de 70 de milioane de ani, se presupune că n-avea o viață tocmai ușoară, fiind nevoit să se furișeze printre picioroangele dinozaurilor. După cum arată sturiile, mamiferul a trăit pe teritoriul actualei Transilvanii, mai precis în județul Hunedoara, în preajma dealului Sânpetru. Fiind de dimensiunea unui șoarece, acest animal face parte dintr-un grup de mamifere numite multituberculate, care a dispărut de pe fața pământului în urmă cu 35 de milioane de ani, după moartea dinozaurilor.

Un craniu foarte bine conservat al lui Barbatodon a fost descoperit de către Thierry Smith, de la Institutul Regal de Științe Naturale din Belgia și de către Vlad Codrea, de la Universitatea clujeană Babeș-Bolyai. Analizele sugerează că pelicula care protejează dinții roșiatici ai animalului conține 3% fier, ceea ce i-a făcut rezistenți la abraziune. Ipotezele arată că din dieta lui făceau parte rozătoare mici, însă preferatele lui par să fi fost insectele.

Sursa: NewScientist

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger