În tot mai multe oraşe din SUA devine ilegal să fumezi în propria casă

2

Oraşul San Rafael din California, SUA, a interzis, prin votul consiliului local, fumatul în orice tip de locuinţă – apartament, duplex, casă. Interdicţia se referă la ţigări şi orice alte produse din tutun, care nu mai pot fi consumate, astfel, în interiorul locuinţelor, indiferent că e vorba de proprietari sau chiriaşi, scrie site-ul Reason.com.

 

 

Hotărârea de consiliu local vine după şapte ani de lobby de când a fost propusă şi se aplică tuturor clădirilor care cuprind trei sau mai multe familii sau împart un perete de vecinătate cu altă unitate de locuit (astfel, singurele exceptate sunt locuinţele individuale izolate). Scopul acestei decizii este de a preveni fumatul pasiv, deoarece fumul emis de produsele din tutun trece de uşi, ferestre sau podele, se infiltrează în sistemul de ventilaţie şi ajunge şi la vecini. San Rafael nu este singurul oraş din SUA unde o astfel de interdicţie a fost adoptată – numărul acestora este în creştere, în ultimii ani. „Într-o clădire de apartamente, spre exemplu, când cineva îşi aprinde o ţigară, toată clădirea fumează cu el”, explică iniţiatorul măsurii, membru al consiliului local. El spune că a propus această interdicţie pentru a ajuta localnicii să respire aer curat în casele lor.

Susţinătorii măsurii au adus, ca argumente, studii ştiinţifice care au demonstrat că fumul călătoreşte prin sistemele de ventilaţie ale apartamentelor şi că 45% din ocupanţii de apartamente s-au plâns că au fost expuşi fumatului pasiv în ultimul an, pe când se aflau la ei acasă. Reprezentanţii American Lung Association au solicitat, chiar, ca o astfel de hotărâre să fie luată la nivelul întregului stat californian. Oponenţii măsurii, în schimb, au argumentat că decizia face parte din tendinţa guvernului american de a limita libertăţile personale ale cetăţenilor şi că va afecta familiile cu venituri mici, unde cel puţin un membru al familiei fumează. Alţii au criticat studiile aduse ca argumente de susţinătorii deciziei, spunând că nu sunt relevante, în vreme ce alte voci spun că nu este foarte clar cum anume va fi implementată noua măsură, cine se va ocupa de înregistrarea plângerilor şi de a da amenzi.

Tot în SUA, de data asta în Chicago, consiliul local este pe cale de a vota o altă măsură legată de fumat – mai exact, care priveşte ţigările electronice. Dacă votul va fi pozitiv, Chicago va fi primul oraş din SUA care va interzice folosirea ţigărilor electronice în public şi va impune o serie de alte reglementări produselor de acest tip. Votul urmează să aibă loc în luna decembrie. Propunerea este susţinută de primarul oraşului; printre altele, dacă va fi votată, va interzice vânzarea de ţigări electronice sau alte produse de gen minorilor, va plasa aceste produse sub tejghea, nu la vedere, în locurile unde se vând şi, cel mai important, va interzice folosirea lor în spaţiile publice unde este interzis şi fumatul ţigărilor obişnuite. Astfel, locuitorii din Chicago vor mai putea fuma în casele şi maşinile lor, în camerele de hotel destinate fumătorilor şi doar la câţiva metri distanţă de intrările în clădiri. Dacă va fi votată, hotărârea va intra în vigoare din luna ianuarie a anului viitor. Alte oraşe americane care iau în considerare aceeaşi măsură sunt New York, Oklahoma City şi Beverly Hills.

 

Sursa şi mai multe detalii: Reason

Foto: Ohmyapt.apartmentratings.com

 

Puteţi citi şi:

Fumătorii îmbătrânesc mai repede

Irlanda ţinteşte ca în anul 2025 să fie un stat nefumător

Uruguay, prima ţară din lume care legalizează vânzarea de marijuana


2 comentarii

  1. Pingback: Nazism cu pași mici, dar siguri | Conspiratii si Mistere

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger