În SUA se pregătesc procese în masă împotriva Monsanto

0

Mai multe firme de avocatură de pe teritoriul SUA lucrează la plângeri pentru o acţiune care, spun avocaţii, ar putea fi o “acţiune procesuală în masă” împotriva companiei Monsanto. Plângerile oamenilor care au angajat firmele de avocatură sunt legate de erbicidul RoundUp, despre care un studiu indicat chiar de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în luna martie a acestui an a relevat că poate cauza cancer celor expuşi chimicalelor din acest produs, scrie agenţia de presă Reuters.

Cel mai recent proces împotriva Monsanto a fost deschis acum două zile, la Curtea Superioară din statul Delaware, de către trei firme de avocatură care reprezintă trei reclamanţi diferiţi. El este similar altor procese deschise luna trecută în New York şi California: toate acuză compania Monsanto de faptul că ştia că ingredientul principal al erbicidului RoundUp, glifosatul, era periculos pentru sănătatea umană. “Monsanto a derulat o îndelungată campanie de dezinformare pentru a convinge agenţiile guvernamentale, fermierii şi populaţia că RoundUp era sigur”, spun plângerile reclamanţilor.

“Putem demonstra că Monsanto a ştiut de pericolele prezentate de glifosat. Există mai multe studii care susţin că această substanţă poate cauza cancer”, declară şi avocatul Michael McDivitt, a cărui firmă de avocatură din statul Colorado va reprezenta cel puţin 50 de persoane care dorescă să deschidă procese împotriva Monsanto. Reprezentanţii Monsanto continuă să susţină ca substanţa în cauză, glifosatul, nu este cancerigenă, arată agenţia de presă Reuters. Erbicidul RoundUp este utilizat de fermieri sau utilizatori casnici din toată lumea şi a adus companiei Monsato încasări spectaculoase, de-a lungul anilor – numai anul acesta încasările sunt de 4,8 miliarde de dolari.

În prezent, cel puţin 700 de procese împotriva Monsanto sau împotriva colaboratorilor săi sunt în aşteptare, fiind în lucru la firmele de avocatură care au început, de puţin timp, să “vâneze” potenţialii clienţi pentru acţiunea masivă în justiţie, pe tot teritoriul SUA. Mai multe detalii puteţi citi aici.

Sursa şi foto: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger