Prosperitatea americană a fost atribuită în mare parte eticii protestante; astfel, productivitatea și creșterea economică s-ar fi datorat religiei. Poate că această idee a lui Max Weber era valabilă cîndva, dar mai este azi?
Un studiu nou pune la îndoială legătura dintre religie și dezvoltarea economică. Cercetătorii au folosit date din diverse surse: rapoartele Pew Form’s 2007 U.S. Religious Landscape Survey; Gallup Poll’s State of the States, 2004-2008;Census Bureau’s Religious Congregation and Membership Study, 2000-2010.
Cercetătorii s-au uitat în aceste baze de date după afilierile religioase ale rezidenților fiecărui stat american și la nivelul de participare la viața religioasă, cu tot ce presupune aceasta, rugăciuni, ritualuri, credință etc. În paralel, s-a studiat antreprenoriatul din fiecare stat, cîte afaceri noi au fost create, cîte afaceri cu mai mult de 500 de angajați, investiții și inovații. Studiul îl găsiți aici.
Concluziile au fost surprinzătoare – cei mai mulți antreprenori și întreprinderile cele mai fructuoase apar în zonele cu cei mai mulți atei și agnostici. Mai mult, procentul de rezidenți ai unui stat care se declară creștini e semnificativ corelat cu scoruri foarte mici la antreprenoriat.
O posibilă explicație ar fi că perspectiva religioasă asupra lumii descurajează de fapt lupta pentru posesiuni materiale, o altă explicație, mai simplă, ar fi că antreprenorii pur-sînge nu au timp să se gîndească la altceva decît la afaceri și cu atît mai puțin timp să participe la activități religioase.