În spatele ultimei cortine de fier: USS Pueblo – vasul spion

3

Am ajuns la hotelul unde este prevăzut prânzul de azi. Mă simt puțin ciudat. Nu sunt obișnuit cu programe stabilite – aici mănânci, aici vizitezi. Ce am văzut azi a fost super OK, parcă aș fi mâncat undeva în oraș. Problema e că nu am văzut nici un restaurant, nici o terasă. Doar standuri la ieșirea din metrou, unde se vindeau niște banane obosite și bombonele. Or fi și restaurante în oraș. Cel puțin pe program apar nume inspiraționale gen „Pyongyang Number One Duck Restaurant”. Cum o fi „Number Two Restaurant?”. În fine…

de Dumitru Răzvan Cezar (Imperator)

Ca de obicei, am avut mâncare din plin. Mâncare coreeană, nu știu exact din ce e. În mod sigur nu e din câine, ne-a asigurat ghidul, doar sudiștii mănâncă câine. Ticăloșii! Și că veni vorba de mâncare, nu am văzut nici un magazin de mâncare prin Pyongyang. Vreun aprozar, vreo alimentară goală, nimic. Mi s-a explicat că sunt în alte părți ale orașului (deși l-am străbătut cam în lung și în lat). Probabil se mănâncă numai la cantină. În cazul nostru, aveam mâncare cât pentru tot cartierul, iar ghizii rădeau tot. Noi ciuguleam ici și colo, nu pot spune că mancarea coreeană este exact pe gustul meu, dar tot găseam câte ceva.

Următorul obiectiv este USS Pueblo – „vaporul spion”. Ce este USS Pueblo – nimic ieşit din comun, un vapor spion mascat în vapor ştiinţific. Acum vreo 30 ani, nord-coreenii l-au capturat cu tot cu echipaj în timp ce erau în misiune de culegere date. SUA pretind că atacul a avut loc în apele internaţionale, Coreea de Nord că i-au prins pe americani în apele lor teritoriale. Evident, acesta va continua să fie unul dintre marile mistere ale istoriei omenirii care nu vor fi rezolvate. Ce e cert e că vasul a fost capturat cu tot cu echipaj.

Cum noi nu suntem spioni americani (deşi probabil suntem suspecţi), avem acces pe vas, unde o femeie-soldat ne explică ce şi cum. Totul a fost păstrat ca în 1968 – inclusiv tehnologia de interceptare de comunicaţii. Vedem scrisori şi filme cu echipajul care se bucura de o găzduire ca în sânul lui Avram (odată ajunşi în America, vor fi povestit despre torturarea lor şi despre execuţii false pentru a-i face să recunoască). Într-un final, cei 82 membrii ai echipajului au fost eliberaţi în Coreea de Sud (trecând pe jos pe “Bridge of No Return” – poza e pe vas), doar după ce SUA au trimis o scrisoare oficială cu scuze şi promisiuni că nu-i vor mai spiona pe nord-coreeni. De altfel, nord-coreenii au o pasiune pentru acest tip de scrisori de scuze, prin toate muzeele e plin de ele, puse la loc de cinste.

Despre următorii pași în Coreea de Nord, în episoadele viitoare, iar despre calatoriile lui Imperator prin toată lumea, puteți citi la http://www.imperatortravel.blogspot.com.

Citiți și:

În spatele ultimei cortine de fier: „Domnişoarele-semafor”

În spatele ultimei cortine de fier: „Ionel, Ionelule”

În spatele ultimei cortine de fier: Metroul anti-bombardamente cu vedere la lac

În spatele ultimei cortine de fier: „Țara dimineților liniștite”

În spatele ultime cortine de fier: Hotelul Yanggakdo, “rezervația” de străini

În spatele ultimei cortine de fier: Cel mai mare spectacol de pe Pământ

În spatele ultimei cortine de fier: Coreea de Nord

În spatele ultimei cortine de fier: Primele impresii

În spatele ultimei cortine de fier: Cum se ajunge în Coreea de Nord

Tags:3 comentarii

  1. Gigi de la servis on

    Buna dimineata tovarasi!
    Cezarica mama, astia au bagat artileria grea pe tine. Care mai de care mai expert. Da’ unu nu se baga la inaintare. Doar cu critica si ciocoflenderu’ ascunsi in spatele unui nick. Frustrarea de (la) serviciu cum ar veni.

    Ba fratilor care va mai dati mari, serviciul asta este pentru discutii, pareri, opinii si (fie) frustrari, pe cit posibil la obiectul muncii. Voi il confundati cu o rubrica de sfaturi si recomandari parintesti pe care nu vi le-a cerut nimeni (tipic RO). Dar daca asa va simtiti voi bine, bagati mare. Hirtia (chiar si virtuala) o sa suporte inca multe…

  2. Pingback: În spatele ultimei cortine de fier – Turnul Ideii Ciuce » Think Outside the Box

  3. Pingback: În spatele ultimei cortine de fier: Gimnastică în masă » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger