În spatele ultimei cortine de fier – Turnul Ideii Ciuce

8

Următorul obiectiv este unul dintre monumentele „grele” din Pyongyang – „Turnul Ideii Ciuce”. Am mai scris de ideea Ciuce. Ce e ideea Ciuce? În primul rând, nu este Ideea Ciuciu, cum unii dintre voi, mai cârcotaşi, aţi spune, este filozofia de baza a Coreii de Nord, emanată de, aţi ghicit cine…the Great Leader.

de Dumitru Răzvan Cezar (Imperator)

În engleză i se spune „Juche Idea” (cred că un traducător român mai mucalit i-a spus în româneşte „ciuce”) şi vine din gândirea profundă că „omul este stăpânul a orice şi decide orice”, este și propriul său stăpân. Dau din cap pătruns de idee…Incredibilă descoperire…Nu m-aş fi gândit niciodată la o filozofie atât de profundă. Dar asta e doar ideea iniţială, ea a mers mai departe, până la filozofia autarhică de „încredere de sine” şi de „autosuficiență” – a mai fost nevoie de doar doi paşi pentru a se stabili că Republica Populară Democratică trebuie să se bazeze numai pe ea însăşi şi să-şi producă tot de ce are nevoie (sau, mă rog, ce se consideră că e nevoie).

În fine, vă las cu filozofia Ciuce. Dacă vreţi s-o aprofundaţi, există cercuri de studii în întreaga lume care au trimis în Coreea de Nord nişte plăci de marmură cu cuvinte de profundă admiraţie din toată lumea, mai puţin din România. Dacă doriţi să fondaţi un astfel de cerc, fiţi pregătiţi să faceţi şi o placă şi să o trimiteţi la Pyongyang, pentru că va fi postată cu religiozitate la intrarea în turn. Că tot a venit vorba de turn, acesta a fost terminat în 1982, cu ocazia aniversării de 70 de ani a lui Great Leader. Are 170 m înălţime şi este construit din 25.550 de plăci de granit (fix câte zile trăise Great Leader până la aniversarea a 70 ani) şi se pare că a fost proiectată de Dear Leader, fiul lui Great Leader – de unde şi numele subversiv de „stâlpul lui Laca”.

Se poate urca în vârful lui şi merită toţi cei 5 euro pe care i-am dat. De sus, într-o zi frumoasă, ai parte de o privelişte superbă. De o parte, cartiere de blocuri cuminţi aliniate, fix vis-a-vis Palatul de Studiu, puţin mai la dreapta statuia lui Great Leader. În vârful stâlpului se află o chestie roşie care ar vrea să sugereze un soi de făcile olimpică. Evident, aprofundăm ideea Ciuce, dar atenţia mea este fixată pe peisaj. Dincolo de râu, se tot repetă la demonstraţia din septembrie – steaguri roşii, pas de defilare…tot tacâmul.

Despre următorii pași în Coreea de Nord, în episoadele viitoare, iar despre calatoriile lui Imperator prin toată lumea, puteți citi la http://www.imperatortravel.blogspot.com.

Citiți și:

În spatele ultimei cortine de fier: USS Pueblo – vasul spion

În spatele ultimei cortine de fier: „Domnişoarele-semafor”

În spatele ultimei cortine de fier: „Ionel, Ionelule”

În spatele ultimei cortine de fier: Metroul anti-bombardamente cu vedere la lac

În spatele ultimei cortine de fier: „Țara dimineților liniștite”

În spatele ultime cortine de fier: Hotelul Yanggakdo, “rezervația” de străini

În spatele ultimei cortine de fier: Cel mai mare spectacol de pe Pământ

În spatele ultimei cortine de fier: Coreea de Nord

În spatele ultimei cortine de fier: Primele impresii

În spatele ultimei cortine de fier: Cum se ajunge în Coreea de Nord

Tags:8 comentarii

  1. ATTILA CAROL KISS on

    Nu ti-a fost frica ca te retine acolo ? Sau ca te trezesti si totul a fost numai un vis si defapt esti doar intr-o vizita tovaraseasca si acasa Ceausescu se pregateste de – al nspelea congres ?
    Sunt 2 locuri unde sigur nu ma duc : Coreea de nord si Cuba…(amindoua incep cu C de la comunism ?)

  2. Pingback: În spatele ultimei cortine de fier: Gimnastică în masă » Think Outside the Box

  3. Pingback: Ideea ”ciuce” « Vestea Buna

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger