În spatele ultimei cortine de fier: Spectacolul de la Circ

1

O luăm înapoi pe autostrada spre Pyongyang, oraşul perfect. Autostrada e şi ea perfect goală, iar intrarea în oraş este evident monumentală, dar complet lipsită de maşini. Pe lângă billboard-urile cu flori, lideri dragi sau mari şi muncitori destoinici, văd unul mai mic cu o maşină. Wow! Reclamă comercială în Coreea de Nord! Întreb ce e. Aflu că este maşina Pacea, ultima creaţie a eroicei clase muncitoare. Uitându-mă mai bine pe billboard (nu cred să fi văzut prea multe Păci pe şosea), îmi dau seama că seamănă izbitor cu Fiat.

de Dumitru Răzvan Cezar (Imperator)

Întreb dacă e cooperare şi mi se confirmă – o cooperare cu Italia. Dacă tot cooperau cu Italia, puteau să facă şi ei un Ferrari sau un Lamborghini. Trecem şi pe la aeroport, bagajul meu nu a sosit. Un nene de la Air China îmi dă 20 euro pentru întârzierea bagajelor…Problema e că mâine trebuie să-l vizităm pe Great Leader (mă rog, mumia lui) şi cum aș putea să merg în pantaloni scurţi? La Beijing ni s-a spus să avem nişte pantaloni lungi, decenţi, şi cravată cu noi (am cumpărat un Armani special cu 2 dolari de la mall-ul de lângă agenţie).

În fine, ajungem la Circ. Mă aşteptam la o clădire mai mică şi mai lipsită de importanţă. Greşit, suntem în Pyongyang, unde şi chioşcul de ziare trebuie să fie imens. Şi cum nu am văzut nici un chioşc de ziare (presa se citeşte pe panouri în metrou), atunci Circul trebuie să fie maaare. Are o parcare pentru mii de maşini (probabil tot parcul de automobile din ţara poate să fie prezent în faţa Circului), iar holul ne readuce în familiara atmosferă a Casei Poporului. Tipa de la bilete face nişte ochi cât cepele la vederea noastră, Circul nu pare să fie pe tourist trail. Ni se dau şi nişte bilete şi intrăm. Ei bine, pentru toţi, parcă a intrat maimuţa. Imediat, toţi ochii sunt aţintiţi spre noi. Dar cum nord-coreeanul de rând nu se poate întâlni cu un capitalist nemilos, întreg sectorul central este săltat în câteva secunde şi împins spre colţuri – pentru ca cei doi români şi cei doi ghizi coreeni să poate vedea show-ul. Noroc că nu era sala plină, că probabil mai dădeau afară pe unii, pe alţii.

Showul a fost drăguţ, nu incredibil de spectaculos, dar simpatic. Au fost zburători prin aer (unii au şi ratat – sper că nu au fost împuşcaţi după spectacol pentru că au făcut ţara de râs în faţa străinilor), dresori cu urşi (demontând zvonul că, în timpul foametei, animalele de la Circ şi Zoo au fost mâncate – cel puţin nişte urşi au supravieţuit), dar marea problemă a apărut când să plecăm. Ei bine, nu o să vină să credeţi, dar ni s-a stricat maşina!!! Şoferul era verde, ghidul titular încerca să rezolve situaţia cu remarci de genul „o mică problemă”, cert e că, până la urmă, bărbaţii au plecat şi am fost lăsaţi în grija puştoaicei care nu avea nici o problemă că o luasem aiurea prin parcare şi chiar mă gândeam să iau tramvaiul care trecea cam gol prin faţa Circului. Mai sus, 5 băieţi într-o Dacie 1300 care tuşea din toate bujiile se chinuiau şi ei cu parcul auto…

În fine, apar triumfători cei doi, noi aproape evadasem, suntem recuperaţi şi plecăm la shopping. Da, aţi auzit bine, la shopping. Experienţa de shopping cred că este unică pentru că în program, în general, este prevăzut să te duci la nişte “shop”-uri (da, fix aşa se cheamă, “shop”-uri, ca la noi, pe vremea lui…), de unde îţi poţi cumpăra cam ce cred experţii în marketing nord-coreeni că şi-ar dori turiştii străini –vaze şi figurine de porţelan, păpuşi în costume populare, ginseng, costume lălâi naţionale pentru femei…Nu tu un tricou cu Great Leader fumând vreun trabuc, nu tu un magnet de frigider pe care să scrie Capitalism sucks

Despre următorii pași în Coreea de Nord, în episoadele viitoare, iar despre călătoriile lui Imperator prin toată lumea puteți citi la http://www.imperatortravel.blogspot.com.

Citiți și:

În spatele ultimei cortine de fier: Cel de-al doilea oraș din Coreea de Nord

În spatele ultimei cortine de fier: Cel mai apropiat loc de Coreea de Sud

În spatele ultimei cortine de fier: Cabana construită într-o singură zi

În spatele cortinei de fier: Turiștii sud-coreeni sunt însoțiți de gărzi

În spatele ultimei cortine de fier: Statuia lui Great Leader – farul călăuzitor al orașului

În spatele ultimei cortine de fier: Gimnastică în masă

În spatele ultimei cortine de fier – Turnul Ideii Ciuce

În spatele ultimei cortine de fier: USS Pueblo – vasul spion

În spatele ultimei cortine de fier: „Domnişoarele-semafor”

În spatele ultimei cortine de fier: „Ionel, Ionelule”

În spatele ultimei cortine de fier: Metroul anti-bombardamente cu vedere la lac

În spatele ultimei cortine de fier: „Țara dimineților liniștite”

În spatele ultime cortine de fier: Hotelul Yanggakdo, “rezervația” de străini

În spatele ultimei cortine de fier: Cel mai mare spectacol de pe Pământ

În spatele ultimei cortine de fier: Coreea de Nord

În spatele ultimei cortine de fier: Primele impresii

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: În spatele ultimei cortine de fier: În căutarea pantalonilor pierduți » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger