În spatele ultimei cortine de fier: Metroul anti-bombardamente cu vedere la lac

4

Marele Palat de Studiu al Poporului. Dealul Moran. Stâlpul Ideii Ciuce. Dar înainte de toate astea, Dumitru Răzvan Cezar dă o raită prin subteranul antiatomic al coreenilor, preț de două stații de metrou, până la imensa statuie a Marelui Lider.

Text scris de Dumitru Răzvan Cezar (Imperator)

Ghizii sunt la partea de datorie. Au sunat la aeroport și cică nu au venit bagajele din Beijing. M-am ciocnit însă de Simon de la Koryo Tours și a promis că o să încerce să contacteze biroul din China (să dai un telefon în străinătate este o aventură în Coreea de Nord!). În fine, or să vina ele. Până una-alta, programul de azi.

Conștincios, ghidul ne turuie fără să avem posibilitatea de a-l opri: ne vom plimba cu metroul (două stații, să nu credeți că ne vom plimba mai mult), apoi ne vom duce la Mansudae (Lim ne tot povestește de Manusudae în sus, Mansudae în jos; de-abia mai târziu mi-am dat seama că e vorba de imensa statuie a lui Piți – Great Leader). Apoi ne ducem la „Grand People Study House”, imi spune ghidul în viteză…What, what, ce e aia? „La voi i se spune National Library”… aha…mai zi o dată. „Marele Palat de Studiu al Poporului”. OK, am înțeles. Apoi un shopping mic la librăria în limba engleză, o dezmorțire pe dealul Moran, masa la hotel și apoi vizita pe celălalt mal al râului, la „Stâlpul Ideii Ciuce” (sau stalpul lui Laca) și înca alte monumente. OK, OK, nu le pot reține, hai s-o luăm la picior.

Dar mai întâi cumpărăm niște flori de la o tanti din fața hotelului. Sunt pentru marea statuie a lui Great Leader. OK, scoatem câțiva euro și iată-ne gata pentru marea întalnire. „Știți, pentru noi, coreenii, Great Leader este special, ca un fel de sfânt la voi”, vine explicația. Dar mai întâi la metrou. E cam gol, nu știu, o fi vreo linie de protocol? Probabil că toată lumea e la muncă, pentru că orașul pare gol. În fine…coborâm zeci de metri în adânc, e metrou din acela antiatomic cum au rușii la Moscova.

Îi spun ghidului că ăsta e metrou anti-bombardamente. Face niște ochi mari de parcă ar fi auzit chestia asta pentru prima dată. Îi spun că e după model sovietic, că metroul din Moscova a fost folosit la greu în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Stația arată foarte sovietic – candelabre imense, risipă de marmura, mozaicuri, cel mai mare fiind la capătul stației, cu Great Leader râzând printre muncitori și vreo doi intelectuali. Ziarul de astăzi este afișat în stații și puținii călători îl citesc aparent cu interes. Urcăm în metrou – e cam gol, dar e OK. Stația următoare este relativ similară, doar că mozaicul de la capătul ei redă un mare lac… Stații spectaculoase, nici nu mă așteptam la altceva. Sunt curios cum or fi restul stațiilor, pentru că, aparent, nici un turist străin nu a mers mai mult de astea două stații.

Despre următorii pași în Coreea de Nord, în episoadele viitoare, iar despre calatoriile lui Imperator prin toată lumea, puteți citi la http://www.imperatortravel.blogspot.com.

Citiți și:

În spatele ultimei cortine de fier: „Țara dimineților liniștite”

În spatele ultime cortine de fier: Hotelul Yanggakdo, “rezervația” de străini

În spatele ultimei cortine de fier: Cel mai mare spectacol de pe Pământ

În spatele ultimei cortine de fier: Coreea de Nord

În spatele ultimei cortine de fier: Primele impresii

În spatele ultimei cortine de fier: Cum se ajunge în Coreea de Nord

Tags:Advertisment ad adsense adlogger