În spatele ultimei cortine de fier: Kim Ir Sen

3

Ei, tovarăşi, a venit ziua cea mare! Este ziua în care mă voi vedea cu Great Leader, alias Piți. Mai precis, cu mumia lui. Apoi programul e dens … ne mai ducem la un cimitir al eroilor, apoi la Muzeul Războiului Coreeii, la bojdeuca lui Kim Ir Sen şi, în fine, la un spectacol la Palatul Pionierilor. De acolo, o tulim pe undeva prin nord, prin munţi, pentru a mai vizita nişte locuri frumoase şi, evident, revoluţionare. Aşa că să ne grăbim.

de Dumitru Răzvan Cezar (Imperator)

Acum că am pantaloni lungi, îmi pun o cămaşă frumoasă şi cravata de rigoare. Mă duc în cel mai sfânt templu al Coreeii de Nord! Dar până să ajungem la locul mausoleului, câteva cuvinte despre Kim Ir Sen. În primul rând, pe Kim Ir Sen nu îl cheamă Kim Ir Sen, ci Kim Il-sung. Ir Sen este numele rusificat al Marelui Leader, iar noi l-am cunoscut pe filieră sovietică, deci îi cunoaştem numele rusificat (de altfel, în româneşte, capitala se numeşte Phenian, nume rusesc, adevăratul nume fiind Pyongyang). Din anii ’30, a luptat în gherilele chinezo-coreene împotriva japonezilor. În 1937, a cucerit un orăşel coreean din mâinile japonezilor, e drept, doar pentru câteva ore, dar asta a fost o victorie istorică pentru coreeni.

Până la urmă, gherilele au fost învinse, iar Kim a fugit în Uniunea Sovietică, unde a comandat un batalion chinezo-coreean integrat în Armata Roşie. În 1945, Armata Roşie a ajuns fără nici o rezistenţă până la Pyongyang şi, la recomandarea lui Beria, Stalin l-a numit pe tânărul Kim în fruntea noului stat. Deşi născut în Coreea, Kim trăise prin China şi URSS și nu era un bun vorbitor de coreeană, dar în trei zile a fost capabil să ţină o cuvântare istorică care probabil că e studiată acum prin toate şcolile. Din 1945 a condus Coreea de Nord până în 1994, când a murit. Evident, mulţi poate vă aduceţi aminte de milioanele de coreeni care plângeau în hohote pe stadioane. Ei bine, fiul său a venit cu ideea ca toţi coreenii să poarte o insignă cu poza lui Great Leader pentru a-l avea permanent cu ei, dacă nu în inimă, atunci măcar pe undeva, pe-acolo. Deşi e mort, Great Leader continuă să fie Preşedintele în exerciţiu al Republicii Populare Democratice Coreene şi va fi pentru totdeauna. Sau aşa se spune acum…

Ajungem la marele mausoleu… Evident, în oraşul în care toate clădirile sunt gigantice, m-am aşteptat ca mausoleul lui Kim Ir Sen să fie tatăl tuturor clădirilor. Este mare, dar nu gigantic. Şi cum orice în Coreea de Nord este un palat, mausoleul poartă numele de Kamsusan Memorial Palace şi este fostul palat prezidențial transformat în mausoleu. Acolo a trăit, acolo stă şi acum.

Despre următorii pași în Coreea de Nord, în episoadele viitoare, iar despre călătoriile lui Imperator prin toată lumea puteți citi la http://www.imperatortravel.blogspot.com.

Foto: Mausoleul văzut de sus

Citiți și:

În spatele ultimei cortine de fier: Spectacolul de la Circ

În spatele ultimei cortine de fier: Cel de-al doilea oraș din Coreea de Nord

În spatele ultimei cortine de fier: Cel mai apropiat loc de Coreea de Sud

În spatele ultimei cortine de fier: Cabana construită într-o singură zi

În spatele cortinei de fier: Turiștii sud-coreeni sunt însoțiți de gărzi

În spatele ultimei cortine de fier: Statuia lui Great Leader – farul călăuzitor al orașului

În spatele ultimei cortine de fier: Gimnastică în masă

În spatele ultimei cortine de fier – Turnul Ideii Ciuce

În spatele ultimei cortine de fier: USS Pueblo – vasul spion

În spatele ultimei cortine de fier: „Domnişoarele-semafor”

În spatele ultimei cortine de fier: „Ionel, Ionelule”

În spatele ultimei cortine de fier: Metroul anti-bombardamente cu vedere la lac

În spatele ultimei cortine de fier: „Țara dimineților liniștite”

În spatele ultime cortine de fier: Hotelul Yanggakdo, “rezervația” de străini

În spatele ultimei cortine de fier: Cel mai mare spectacol de pe Pământ

În spatele ultimei cortine de fier: Coreea de Nord

În spatele ultimei cortine de fier: Primele impresii

Tags:3 comentarii

  1. in istoria romaniei asa a fost mereu ku bune si rele,depinde de noi sa ne fie bine pe viitor,deokamdata nu sa nascut societatea perfecta,timpurile se schimba mereu.,speram sa se mai faca filme cu istoria adevarata a romanilor.

  2. un loc pe cinste pentru primul presedinte “EMANAT” al romaniei,cocotat pe spinarea mortilor nevinovati din dec. ’89.procent miliard in suta ca stirpitura sus mentionata,ar intelege le perfectie utopiile din acea tara,care inca mai bintuie in acel uitat colt de lume.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger