În spatele ultimei cortine de fier: Cimitirul Eroilor Revoluţionari

3

Plecăm la Cimitirul Eroilor Revoluţionari. Aici e îngropată prima nevastă a lui Great Leader şi mama lui Dear Leader. E şi ea o eroină, peste tot se spune că a luptat umăr la umăr cu barbatul ei, însărcinată în luna a 7-a, ba chiar că făcea parte din komando-uri…De altfel, există o controversă cu privire la vârsta lui Dear Leader.

de Dumitru Răzvan Cezar (Imperator)

De ce? Păi simplu, dacă e născut în 1942, aşa cum se susţine în mod oficial, atunci e născut în Coreea, mai precis pe muntele sfânt Baekdu (la naşterea sa au apărut curcubee şi alte semne astrale, din păcate nu şi secera şi ciocanul). Dacă e născut în 1941 (cum susţin alţii), atunci e născut la Habarovsk, în URSS, ceea ce nu pare prea eroic. Şi cum ghidul tot povesteşte de rudele lui Great şi lui Dear, întreb de copiii lui Dear…Sunt luat prin surprindere de răspunsul ghidului – “Nu cunoaştem nimic despre copii lui Dear Leader” – stupefiant, cum îşi pregăteşte omul ăsta succesorul? Nici eu nu mi-am făcut temele – nu am citit nimic despre fiii lui Dear Leader pe Wiki…Bâiguiesc şi zic că unul dintre ei a fost arestat cu un paşaport fals în Japonia şi că altul e la studii prin Elveţia şi că e fan Eric Clapton. Ghidul nu zice nimic.

Intrăm în cimitir. Pasiunea pentru ordine şi disciplină este prezentă şi printre eroii revoluţionari (care probabil că nu au fost chiar atât de disciplinaţi). Statuie lor (de la bust în sus) sunt aşezate pe rânduri, la distanţe egale unele de altele, şi toţi privesc spre cea mai fericită ţară din lume, din vârful dealului… De departe, se vede mausoleul lui Kim Ir Sen, dar şi Stadionul 1 Mai. Vizita la cimitir face parte din turul standard la pachet cu mausoleul, aşa că cimitirul este plin de nord-coreeni veniţi direct de la mausoleu.

Ghidul ne povesteşte despre câţiva dintre eroi. Unii au fost ucişi în faţa mamelor lor, care i-au încurajat să devină martiri decât să divulge secrete, alţii au căzut în luptă, alţii torturaţi de japonezi… În vârful dealului se află statuia lui Kim Jong-suk, nevasta lui Great. Fix în spatele ei se află un mare steag de marmură… Este “Eroina Revoluţiei Anti-Japoneze”, luptătoare de gherilă neînfricată (un soi de Bond girl), fondatoarea organizaţiei de femei a partidului şi a celei de pionieri. A murit în 1949 la vârsta de 31 ani, când dădea naştere unei fetiţe (nici fetiţa nu a supravieţuit)… Aparent, Kim Jong-Il a fost cu mama lui în timp ce aceasta murea (avea vreo 7 – 8 ani în acel moment) şi se pare că această experienţă l-a marcat pe viaţă.

Kim Jong-suk, nevasta lui Great, mama lui Dear

Pozăm peste tot şi ne îndreptăm spre ieşire… Evident, nu înainte de a mai cumpăra nişte flori şi a le depune la statuia – mormânt a Femeii Coreeii de Nord… Dar despre restul zilei, în povestea de mâine…

Despre următorii pași în Coreea de Nord, în episoadele viitoare, iar despre călătoriile lui Imperator prin toată lumea puteți citi la http://www.imperatortravel.blogspot.com.

Citiți și:

În spatele ultimei cortine de fier: Spectacolul de la Circ

În spatele ultimei cortine de fier: Cel de-al doilea oraș din Coreea de Nord

În spatele ultimei cortine de fier: Cel mai apropiat loc de Coreea de Sud

În spatele ultimei cortine de fier: Cabana construită într-o singură zi

În spatele cortinei de fier: Turiștii sud-coreeni sunt însoțiți de gărzi

În spatele ultimei cortine de fier: Statuia lui Great Leader – farul călăuzitor al orașului

În spatele ultimei cortine de fier: Gimnastică în masă

În spatele ultimei cortine de fier – Turnul Ideii Ciuce

În spatele ultimei cortine de fier: USS Pueblo – vasul spion

În spatele ultimei cortine de fier: „Domnişoarele-semafor”

În spatele ultimei cortine de fier: „Ionel, Ionelule”

În spatele ultimei cortine de fier: Metroul anti-bombardamente cu vedere la lac

În spatele ultimei cortine de fier: „Țara dimineților liniștite”

În spatele ultime cortine de fier: Hotelul Yanggakdo, “rezervația” de străini

În spatele ultimei cortine de fier: Cel mai mare spectacol de pe Pământ

În spatele ultimei cortine de fier: Coreea de Nord

În spatele ultimei cortine de fier: Primele impresii

Tags:3 comentarii

  1. cautind pe wiki data nasterii lui kim ir sen (oare anul nou in coreea de nord incepe pe 15 aprilie?) am constatat cu surprindere ca este data la care s-a scufundat titanicul… ciudata coincidenta, 2 catastrofe in aceeasi zi…

  2. Gogu de la Scularie on

    E clar: Ceasca, dupa vizitele in China Revolutiei culturale si in Coreea de Nord a lui Kimir Sen, unde a vazut cum se sta sluj de-adevaratelea, a marcat faza si a incercat s-o aduca la Romania. Bineinteles ca a gasit la noi muhaiele sa puna botu’, dar totusi ne aflam in Europa, aproape de prea multi pe care nea Ceasca voia sa-i imbrobodeasca, asa ca treaba a continuat pe romaneste. Adica, precum le facem noi pe toate, si dup-aia zicem ca Romania e Gradina lui Dumnezeu, tara sfanta, etc, etc. Deci a iesit un rahat pe prune, lu’ al batran i-a luat Dumnezeu mintile, iar noi, noroc cu Perestroika lui Gorbaciov, am schimbat macazul. Asa se face istoria. Doamne-Doamne ne-a dat noroc cu carul, altfel, dupa cum negociase Ilici cu Moscova, acum eram gubernie ruseasca. A venit insa 11 septembrie 2001, si iar s-a schimbat soarta lumii, Ilici iar a carmit-o, dupa ce a vazut ca Putin trece la NATO. Asa ca deocamdata am renuntat la calea ruseasca…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger