În spatele ultimei cortine de fier: Cel mai apropiat loc de Coreea de Sud

2

Deşi tensiunea se simte în aer, şi într-o parte, şi în alta sunt turişti. Turiştii din sud sunt adunaţi într-un pavilion în stil coreean de unde ne pozează. Noi îi pozăm de dincolo, de pe scările principalului pavilion. Vom intra în cel mai apropiat loc de Coreea de Sud. De fapt, chiar vom intra pe teritoriul sudist. Linia de demarcaţie este încălcată de nişte barăci în care pot intra, alternativ, doar nordiştii şi sudiştii.. Tot aici se întâlnesc pentru a discuta când sunt probleme.

de Dumitru Răzvan Cezar (Imperator)

Intrăm şi noi. Intaintea noastră intră doi soldaţi care se postează la uşa care dă spre Sud şi care e ermetic încuiată. Pe zidul care dă spre sud tronează steagurile ţărilor care au luptat în Războiul Coreii sub steag ONU – Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Franţa, Grecia, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Filipine, Tailanda, Turcia şi Marea Britanie. Turcia şi Tailanda, care nu luptaseră în Al Doilea Război Mondial au fost prezente în teatrul de operaţiuni din Coreea!

După ce ne pozăm şi „ascultă explicaţia la mine” de rigoare, revenim în pavilionul central. Urcăm pe clădire, de unde dăm drumul la aparatele de filmat şi fotografiat la comanda „Foc de voie”. Nici un Kalaşnikov nu poate să facă faţă tirului de Canonuri, Panasonice, Minolte şi alte scule. În depărtare, se văd un steag nord-coreean arborat pe un stâlp imens şi satul pe model nord-coreean. Sud-coreenii susţin că e fals şi că e construit să arate cât de minunată e viaţa în Nord, nord-coreenii susţin că acolo sunt fabricile sud-coreene ale lui Daewoo, Samsung şi ale celorlalte mari companii sud-coreene care au primit dreptul de a construi fabrici în Nord şi a angaja nordici…probabil de la gradul de locotenent în sus.

Generalul continuă să fie starul tuturor. Ca o vedetă adevărată, e de acord să se pozeze alături de toată lumea, cu pavilionul sud-coreean în spate.. Evident că nu ratez ocazia. Dar generalul nu e doar un tip de paie care le povesteşte străinilor stupizi. Se repede la americanul nostru şi îl întreabă direct şi fără menajamente ce au Statele Unite cu Coreea de Nord şi de ce nu-i lasă în pace şi vor să-i ocupe. Japoneza braziliancă îngălbeneşte, nu suportă scena şi pleacă. Americanul driblează cu fineţe – se declară un cetăţean obişnuit, prost, pe care nu-l interesează politica, spune că poporul american e diferit de politicieni, că a venit în Coreea de Nord pentru că iubeşte pacea etc., etc. Bun la logoree. Americanul rezistă, nord-coreanul nu obţine nimic de la el. Nici măcar o scrisoare de scuze.

Peste masa asta trece linia de demarcație

Mai apare un grup de turişti întârziaţi din Pyongyang. Acelaşi protocol. Trebuie să-i lăsăm şi pe ei să pozeze. Aşa că plecăm. Sper ca la un moment dat să revin şi de la Sud. Ştiu că în programul sudist este prevăzută şi vizita la celebrele tuneluri săpate de nordişti pe sub linia de demarcaţie.

Despre următorii pași în Coreea de Nord, în episoadele viitoare, iar despre călătoriile lui Imperator prin toată lumea puteți citi la http://www.imperatortravel.blogspot.com.

Citiţi şi:

În spatele ultimei cortine de fier: Cabana construită într-o singură zi

În spatele cortinei de fier: Turiștii sud-coreeni sunt însoțiți de gărzi

În spatele ultimei cortine de fier: Statuia lui Great Leader – farul călăuzitor al orașului

În spatele ultimei cortine de fier: Gimnastică în masă

În spatele ultimei cortine de fier – Turnul Ideii Ciuce

În spatele ultimei cortine de fier: USS Pueblo – vasul spion

În spatele ultimei cortine de fier: „Domnişoarele-semafor”

În spatele ultimei cortine de fier: „Ionel, Ionelule”

În spatele ultimei cortine de fier: Metroul anti-bombardamente cu vedere la lac

În spatele ultimei cortine de fier: „Țara dimineților liniștite”

În spatele ultime cortine de fier: Hotelul Yanggakdo, “rezervația” de străini

În spatele ultimei cortine de fier: Cel mai mare spectacol de pe Pământ

În spatele ultimei cortine de fier: Coreea de Nord

În spatele ultimei cortine de fier: Primele impresii

În spatele ultimei cortine de fier: Cum se ajunge în Coreea de Nord

Tags:2 comentarii

  1. Traian Brad din Poplaca on

    Domnu’ Mitica . Generalu’ nordist era cumva William Tecumseh Sherman ?
    Fiind nordist , general , in prima linie de front , doar el putea fi .
    V-a aratat cum invartea Coltu’ 45 pe degete ?
    Da’ niste sclavi negri n’ati vazut pe plantatia de pe partea sudistilor ?

  2. Pingback: În spatele ultimei cortine de fier: Cel de-al doilea oraș din Coreea de Nord » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger