În spatele ultimei cortine de fier: Cel de-al doilea oraș din Coreea de Nord

3

După vizita în zona fierbinte de la Panmunjon, e timpul de chill out. La Kaesong. Este cel de-al doilea oraş din Coreea de Nord pe care îl vizitez (şi singurui în afara capitalei). Diferenţa e masivă – dacă Pyongyang este oraşul perfect, unde nu vezi nici o crăpătură, nici un muc de ţigară pe stradă, Kaesong e cam jigărit.

de Dumitru Răzvan Cezar (Imperator)

Evident, în capătul bulevardului principal, pe un mic deal, se află statuia auritiă a lui Dear Leader, dar, în rest, sunt străzi crăpate, blocuri obosite stil Rahova, popor mai amărât şi ponosit îmbrăcat (nu că Pyongyang ar fi prea fashionable, tot halate de muncitori şi costume de intelectuali se poartă, dar aici sunt mai necălcate şi mai ponosite; în schimb, au biciclete, e drept, cam rablagite, dar au biciclete – nu mi-aduc aminte să fi văzut vreuna în Pyongyang).

Restaurantul

Luăm masa la restaurantul în care mănâncă turiştii sud-coreeni care vin să viziteze Kaesongul. Când am trecut pe aici, zona era sigiilată de gărzi sud-coreene, iar turiştii intrau în marele restaurant. Sud-coreenii au plecat, aşa că putem să mâncăm în linişte. Cam aceeaşi experienţă – mâncare cât să hrănească tot Kaesong-ul, noi ciugulim câte puţin, ghizii noştrii rad tot. Decorul, sublim – picturi cu frumuseţile patriei, ospătăriţele îmbrăcate în aceleaşi costume lălâi…

În fine, plecăm spre zona veche. Şoseaua devine un drum de safari, iar noi, rockeri, de la datul din cap. Ghidul dă din colţ în colţ că mai sunt probleme în ţara lui perfectă, dar nu comentează. În fine, ajungem. Aici era un complex de palate comparabil cu Oraşul Interzis din Beijing. Dar, între timp, au trecut câteva războaie, aşa că n-a rămas mai nimic. Doar câteva pavilioane reconstruite şi un loc liniştit, dar nu lipsit de şarm.

Palatele regale de la Kaesong

Intrăm în principala clădire. Tot soiul de exponate – picturi care înfățișează curtea de la Kaesong, chiar şi un rege stând pe un scaun (al dracului exploatator!). Dar panoul de bază este o reprezentare grafică a cât costau diverse mamifere ce puteau fi cumpărate. Ei bine, aceşti feudali cumpărau o femeie cu 120 de woni și o vacă cu 400 de woni. O vacă era aproape de patru ori mai valoroasă decât o femeie. Încă şi mai revoltător, un bărbat era mai ieftin decât o femeie – doar 100 de woni. Ei bine, asta chiar n-o mai cred!

La finalul coridorului, intrăm într-o cameră complet întunecată unde cică ar fi o reproducere a unor morminte regale aflate pe lângă oraş. Şi cum lumina pare să fi căzut, vedem aceste reproduceri la lumina blitzurilor aparatelor de fotografiat. Vezi la ce erau bune mobilele în Coreea de Nord?

Mormintele regale

În curtea palatului așa-zis regal, un mic chioșc vinde ginseng de Kaesong. Ni se spune ca ginsengul din Kaesong este cel mai bun de pe planetă (adevărul e că aproape orice din Coreea de Nord e cel mai bun de pe planetă) și ni se sugerează să ne umplem geamantanele cu astfel de produse vitale. Ei bine, ni le-am umple dacă ginsengul de Kaesong nu ar fi ceva mai prețios decât aurul (la prețurile la care se vinde…), așa că zic pas. Nimeni nu comentează, probabil nu am fost singurii.

În program mai era și vizita la originalele mormintelor regale. Cum nu i-am simțit pe ghizi prea deciși să ne ducă acolo (n-o fi drum, n-o fi curent, ceva o lipsi sigur), decidem să o tăiem înapoi spre Pyongyang. Și cum mai avem niște ore bune, întrebăm ce e fun prin Pyongyang. Spre surprinderea noastră, ghizii înțeleg ce înseamnă fun, dar cam dau din colț în colț. Patinoarul s-a închis (suntem în august), la Palatul Pionierilor mergem mâine…Hmmm…Și vine ideea salvatoare: mergem la circ! Yes, probabil că e o idee bună, chinezii sunt maeștri ai circului, nu văd de ce n-ar fi și coreenii.

Despre următorii pași în Coreea de Nord, în episoadele viitoare, iar despre călătoriile lui Imperator prin toată lumea puteți citi la http://www.imperatortravel.blogspot.com.

Citiți și:

În spatele ultimei cortine de fier: Cel mai apropiat loc de Coreea de Sud

În spatele ultimei cortine de fier: Cabana construită într-o singură zi

În spatele cortinei de fier: Turiștii sud-coreeni sunt însoțiți de gărzi

În spatele ultimei cortine de fier: Statuia lui Great Leader – farul călăuzitor al orașului

În spatele ultimei cortine de fier: Gimnastică în masă

În spatele ultimei cortine de fier – Turnul Ideii Ciuce

În spatele ultimei cortine de fier: USS Pueblo – vasul spion

În spatele ultimei cortine de fier: „Domnişoarele-semafor”

În spatele ultimei cortine de fier: „Ionel, Ionelule”

În spatele ultimei cortine de fier: Metroul anti-bombardamente cu vedere la lac

În spatele ultimei cortine de fier: „Țara dimineților liniștite”

În spatele ultime cortine de fier: Hotelul Yanggakdo, “rezervația” de străini

În spatele ultimei cortine de fier: Cel mai mare spectacol de pe Pământ

În spatele ultimei cortine de fier: Coreea de Nord

În spatele ultimei cortine de fier: Primele impresii

Tags:



3 comentarii

  1. Draga razvan, esti putin circotas. Daca ai un interes spunel. Cind cauti nod in papura gasesti, altfel inventezi unul. Vezi doamne tu ai plecat dintr-o tara de satui, iar cind ai primit mincare abia te-ai atins de mincare (de satul ce erai) iar ghizii au*ras tot*. Citeste si tu un articol din ziarele elvetiene care a fost scris de un *ziarist impartial la fel ca tine* , despre Cluj, inaintea unui meci de CL dintre CFR Cluj si campioana Elvetiei. Tu scrii pentru cei care ti-au platit sejurul.

    • Gigi de la servis on

      Nae, Cristi sau cum te mai cheama (pe net). Ai un stil unic de frazare (ca fiecare dintre noi), doar ca al tau are mai multe “particularitati”decit media si in consecinta e mai usor de decelat. Sigur, e dreptul tau sa postezi cu ce nick vrei si sa fii partizanul NK din moyive doar de tine stiute.

      Ori ce cititor impartial sau partizan (ca mine) poate cu usurinta sa constate din poze ca autorul este o persoana mult mai corpolenta decit ghizii si soldatii NK. Ghizii ca ghizii da’ soldatii de la protocol ar trebui sa fie reprezentativi si arata ca vai de mama lor (un alt postac remarcase ca soldatii din SK arata cam dublii fata de NK). In alta ordine de idei dar tot la subiect, in general persoanele cu greutatea peste medie sunt atente la ce si cit maninca. In conditiile astea este absolut normal si foarte credibil ca aia au ras tot (din motive de (mal)nutritie zilnica stiintifica) si autorul mai nimica.
      Deci “cugetarea” asta a ta din adincul simtirii “Cind cauti nod in papura gasesti, altfel inventezi unul.” ti se potriveste ca o manusa.
      Pofta buna (la creveti)!
      Gigi

  2. Pingback: În spatele ultimei cortine de fier: Spectacolul de la Circ » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger