În Siberia, doi psihologi își vindecă pacienții prin bătaie la fund

0

Indiferent dacă e vorba de adicția de droguri, de excesul de muncă sau de depresie, cercetătorii siberieni susțin că remediul este unul singur: bătaia administrată științific. Psihologul German Pilipenko și colega lui, Marina Chukhrova, spun că au ”vindecat” peste o mie de pacienți și că oameni din toată lumea au început să vină tocmai în Siberia, să scape de adicții cu câteva reprize de nuiele primite la fund.

 

Pe scurt, tratamentul aplicat de specialiștii siberieni, pentru obsesii, dependențe sau depresie, constă în pleznirea pacientului cu nuiaua, metodă folosită de secole, fie în școli, fie la mânăstiri. ”Îi batem pe pacienți la fund cu un scop medical precis — nu e vorba de vreo activitate sado-mascohistă,” arată Marina Chukhrova pentru Siberian Times. Potrivit psihiatrului, care lucrează de peste 25 de ani în tratarea alcoolicilor și a altor dependenți, acestora le lipsesc endorfinele, cunoscute sub numele de ”hormonul fericirii”. Provocarea durerii corporale acute stimulează, spune ea, regiunile cerebrale responsabile de producerea endorfinelor, făcându-i pe pacienți să se simtă mai bine.  Cei doi medici coordonatori aplică personal corecțiile terapeutice, despre care susțin că rezvolvă problema demotivării, fundamentală în cazurile de adicție cronică, tendințele sinucigașe și alte asemenea manifestări.

Natasha, o tânără de 22 de ani, intervievată de publicația sus amintită, spune că își pierduse orice speranță că va putea depăși cu brio dependența de heroină. La 16 ani, s-a îndrăgostit de un tip care își injecta heroină, drog de care a devenit la rândul ei dependentă, până când prietenul i-a murit în brațe, de supradoză. A încercat toate tipurile de tratament, a fost internată la dezintoxicare, apoi a petrecut câteva luni la o mânăstire, unde maicile s-au rugat mereu pentru ea. Acum însă, tânăra spune că ea este ”dovada vie că acest tratament controversat funcționează. Îl recomand tuturor care suferă de adicții sau depresie. Doare na naiba, însă mi-a redat viața, spune Natasha (foto).”

 

 

Înainte de sesiunea de 60 de lovituri, cât se cuvine dependenților de droguri puternice, tânăra primește consiliere psihologică și i se face o electrocardiogramă, pentru ca medicii să se asigure că durerea nu-i va provoca alte probleme. ”Cu fiecare lovitură, țip și strâng colțul mesei. E o durere atroce, aproape intru în agonie și tot corpul meu tresară. De multe ori plâng,” povestește Natasha. Deși în timpul bătăii, medicul îi povestește ce rele sunt drogurile, femeia spune că tratamentul nu e o pedeapsă, ci doar o metodă de stimulare a endorfinelor. După fiecare ”ședință” însă, tânăra afirmă că se simte semnificativ mai bine. După câteva luni de bătaie terapeutică, Natasha e mândră că și-a găsit de lucru la un dispecerat de taxiuri și că nu a mai consumat heroină.

Potrivit psihologului Chuhrova, bătaia este partea finală a terapiei. ”La început, facem multă psihoterapie și consiliere, iar pacienții intră la dezintoxicare,” nuanțează specialista în psihiatrie. După părerea ei avizată, cele mai bune sunt nuielele de salcie, pentru că sunt flexibile, nu se rup și nu fac pielea să sângereze. De asemenea, singura zonă unde se aplică corecțiile este posteriorul, care, spune psihiatrul, ”este o zonă reflexogenă foarte bună, care poate fi folosită pentru transformarea stimulilor dureroși în activitate cu efect pozitiv la nivelul organismului.”

Sursa și foto: Siberian Times


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger