În sfârșit: Cercetătorii sud-africani anunță un leac pentru toate tipurile de malarie

0

Malaria năpăstuiește statele tropicale, instalează la victime simptome precum febră acută, convulsii și greață și ucide jumătate de milion de oameni anual. Acum, cercetătorii din Africa de Sud, scrie Popular Science, susțin că un nou medicament poate răpune toate tipurile de malarie printr-o singură doză.

 

Ziua mondială a malariei 2010/Flickr-US Army Africa

 

Medicamentul cu pricina este o moleculă sintetică din clasa de compuși aminopyridine, precursorii multor medicamente pentru afecțiuni neurologice, pe care au depistat-o oamenii de știință de la Universitatea din Cape Town. Majoritatea infecțiilor cu malarie sunt cauzate de parazitul Plasmodium falciparum, care trăiește în glandele salivare ale femelei de țânțar și ajunge în sângele oamenilor prin mușcăturile insectei. Noul medicament omoară paraziții malariei instant, chiar și pe cei rezistenți la alte leacuri chimice. Testele pe animale nu au prezentat efecte secundare negative, însă molecula necesită studii ulterioare.

Testele clinice pe oameni urmează să înceapă în 2013, din câte au anunțat oficialii guvernului sud-african. Aflați mai multe detalii pe PopSci.

 

Puteți citi și:

Ciorapii împuțiți combat malaria


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger