În ring pentru rolul de simbol național al Canadei: castorul și ursul polar

1

O confruntare între ursul polar și bietul castor? E clar cine va învinge; doar că nu vorbim de o luptă propriu-zisă (probabil animalelor vizate nici nu le-ar da prin cap așa ceva), ci de o luptă la voturi: un senator canadian s-a gândit să propună înlocuirea castorului, deocamdată simbol național al Canadei, cu ursul polar.

 

Senatorul canadian conservator Nicole Eaton a lansat o adevărată campanie pentru a-și susține ideea. Ea propune renunțarea la actualul simbol canadian, castorul cel harnic și priceput și alegerea neîmblânzitului urs polar ca nouă emblemă națională a statului. Senatorul a declarat că actualul ”deținător” al rolului, castorul, este ”un șobolan cu grave probleme de dantură”. Ea susține că suferă în fiecare vară din cauza castorilor care îi distrug micul ponton din fața cabanei sale din munți. Și, mai spune senatorul, ”simbolul unei țări se poate schimba oricând”, iar ursul polar, ”cu puterea, curajul, demnitatea și ingeniozitatea lui, ar fi perfect pentru acest rol”.

Castorul a devenit simbolul animal oficial al Canadei în anul 1975. Dar acum, susține senatorul, populațiile de castori nu sunt altceva decât ”o bătaie de cap”. O altă problemă este că, în limbajul slang (argoul limbii engleze), ”beaver” (castor) se referă la organele genitale feminine. Din cauza acestei delicate situații lingvistice, spre exemplu, una din cele mai vechi reviste din Canada, numită ”The Beaver” (Castorul), a fost nevoită să își schimbe numele anul trecut. Proprietarii au recurs la soluția redenumirii pentru că toate email-urile și newsletter-ele revistei erau blocate de filtrele internet anti-pornografie. Mai mult, vânzările lor erau în scădere din cauza numelui asociat tot mai adesea cu semnificația de argou.

Propunerea senatorului este privită cu scepticism de către ecologiști, care spun că, deocamdată, guvernul canadian ”are o politică de mediu care pare să facă orice e posibil pentru a șterge urșii polari de pe fața pământului până la sfârșitul acestui secol” – Keith Stewart, Greenpeace Canada. El susține că propunerea și campania lansate sunt o formă de distragere a atenției de la probleme cu adevărat importante. Senatorul Nicole Eaton susține, însă, că țara sa este un exemplu pozitiv în ceea ce privește politicile și măsurile asumate în legătură cu situația urșilor polari, ceea ce ar face cu atât mai potrivit acest animal pentru a deveni simbol național.

 

Sursa: ENN / Reuters


Un comentariu

  1. Ursul polar e specie amenintata cu disparitia. Puterea, curajul, rahat. In 50 de ani Canada risca sa nu mai aiba simbol. E ca si cum Australia ar avea simbol lupul cu punga in loc de cangur sau emu. Sa puna careva un lup cu punga pe eticheta unei sticle de vin australian, sa vedem daca stie cineva din Europa de unde e vinul fara sa citeasca eticheta. Un simbol e ceva universal, nu ceva amenintat cu disparitia.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger