În premieră, un miner e dat în judecată pentru că a cerut mai multă siguranță a muncii

0

E prima oară, în 30 de ani de cînd reprezint mineri în procese de siguranță a muncii, cînd văd o companie care dă în judecată un miner pentru că a făcut o reclamație, a declarat avocatul Tony Oppegard într-un interviu din Huffington Post.

 

 

Despre ce e vorba – la sfîrșitul anului 2011, Reuben Shemwell, un miner de 32 de ani din Kentucky a cerut îmbunătățirea condițiilor de muncă. Acesta lucra într-un spațiu mic și închis, ca sudor și suferea de probleme respiratorii din cauza fumului.

La scurt timp după ce a depus reclamația, a fost dat afară de la job pentru folosirea excesivă a telefonului mobil la muncă – o acuzație pe care Shemwell o respinge.

Cînd oficialii au încercat să inspecteze locul de muncă al lui Shemwell, Armstrong Coal, compania care conduce mina, a închis tot departamentul și a lăsat fără job încă 10 mineri – o acțiune care sugerează că reclamația ar fi avut un temei.

Minerul a ajuns la tribunal dar și compania a intentat un proces împotriva sa, pe motiv că acțiunea muncitorului era frivolă și îi supunea la cheltuieli deși compania rămîne cu 300 de milioane de dolari pe an în mînă profit.


Acest act clar de intimidare e menit să-i descurajeze și pe alți muncitori să facă reclamații și e o regresie la timpuri capitaliste mai sălbatice.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger