În pragul aprobării căsătoriilor gay, bărbaţilor li se interzice să devină regine sau prinţese

0

Într-un amplu efort legislativ, care presupune revizuirea legilor din ultimii 700 de ani, oficialii britanici din Anglia şi Ţara Galilor încearcă să prevină urmările neprevăzute ale aprobării căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Printre schimbările prevăzute înainte de intrarea în vigoare a Legii Căsătoriilor între Persoane de Acelaşi Sex, la data de 13 martie 2014, se numără interzicerea explicită a posibilităţii ca bărbaţii să devină regină sau prinţesă a Ţării Galilor.

 

same-sex-marriage_2560538b

 

Legiuitorii britanici au analizat sub lupă diverse prevederi, impoziţii şi reglementări, dintre care cele mai vechi datează din 1258, pentru a face tot posibilul ca iminenta schimbare a legii căsătoriei să nu aibă consecinţe neaşteptate. Astfel, a fost eliminată, de pildă, o prevedere din secolul al XIV-lea, potrivit căreia legăturile extraconjugale cu soţul sau unei figuri monarhice sunt considerate acte de înalte trădare, iar statutul de “văduvă” urmează la rândului lui să dispară din terminologia legislativă. De asemenea, termenii clasici de “mamă,” “tată,” “soţ” şi “soţie” vor suferi transformări: încă de anul trecut, când legea căsătoriei între persoane de acelaşi sex a fost votată, oficialii britanici au decis redefinirea acestor termeni, pentru a se adapta schimbărilor. Prin urmare, inclusiv definiţiile de dicţionar vor avea parte de modificări, atâta vreme cât termenul “soţ” va fi aplicabil şi femeilor, în vreme ce termenul “soţie” va fi aplicabil şi bărbaţilor.

Unul dintre capitolele cărora li s-a acordat atenţie specială în elaborarea noilor amendamente referă la felul în care sunt transmise titlurile nobiliare şi regale. Pentru a evita posibilitatea unor crize constituţionale, legiuitorii britanici precizează că, în cazul în care un bărbat s-ar căsători cu regele, acesta nu ar primi titlul de regină. De asemenea, dacă Prinţul de Wales s-ar căsători la un moment dat cu un bărbat, acesta din urmă nu ar urma să primească titlul de Prinţesă de Wales. Aceeaşi prevedere se aplică şi în cazul ducilor sau conţilor.

Alte amendamente vor fi aduse legilor referitoare la sistemul de impozitare, de calculare a pensiilor şi de transmitere a moştenirilor.

Sursa: The Telegraph

Foto: Reuters

Puteţi citi şi:

Hacktiviştii schimbă definiţia căsătoriei din dicţionare

Dezbatere: Ar trebui sau nu să fie legalizată căsătoria între persoane de acelaşi sex?

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger