În pipele lui William Shakespeare au fost descoperite urme de cannabis

0

La 399 de ani de la moartea unuia dintre cei mai invocați, citiți și interpretați scriitori ai istoriei, când petiția pentru legalizarea marijuanei în Marea Britanie se apropie de 200.000 de semnături, un studiu publicat în South African Journal of Science sugerează că și Shakespeare s-ar fi putut număra printre semnatarii petiției, dacă ar fi trăit în zilele noastre.

Studiul cuprinde concluziile specialiștilor care au analizat 24 de fragmente de pipe, multe din ele descoperite în grădina casei unde a locuit celebrul poet și dramaturg. Acestea au fost supuse unor teste în cadrul cărora s-a folosit o tehnologie ce combină spectrometria și cromatografia de masă, cu ajutorul căreia au fost descoperite urme de cannabis în opt dintre fragmentele de pipă studiate. Patru dintre aceste fragmente au fost 100% recuperate în urma săpăturilor din grădina din Stratford-upon-Avon. În alte două pipe, dezgropate de pe alte proprietăți, au fost descoperite urme de cocaină peruană. Pe lângă acestea, au fonst constant găsite urme de tutun, recent introdus la acea vreme în Anglia e către Sir Walter Raleigh.

Nu este prima oară când echipa de cercetători condusă de antropologul Francis Thackeray sugerează că Shakespeare ar fi fost un consumator măcar ocazional de marijuana sau de alte substanțe cu efect psihotrop. Un studiu anterior, în cadrul căruia fuseseră analizate aceleași fragmente ceramice de pipă, dar cu ajutorul altor tehnologii, arăta că multe dintre acestea conțineau, pe lângă tutun, resturi de camfor sau de nucșoară, aceasta din urmă putând avea efect halucinogen. Chiar dacă această linie de interpretare, axată și în speculații pe marginea unor texte semnate de Shakespeare, au fost luate în derâdere de majoritatea academicilor specializați în viața și opera autorului englez, echipa condusă odată de Thackeray a continuat studiile pe această temă.

Shakespeare ar fi putut cunoaște efectele nocive ale cocainei, considerată un compus straniu. Thackeray (într-un manuscris nepublicat) sugerează că Shakespeare prefera cannabisul drept substanță cu proprietăți de stimulare a minții. Aceste sugestii se bazează pe următoarele indicii literare. În Sonetul 76, Shakespeare scrie despre ”o invenție dintr-o binecunoscută buruiană.” Acest lucru poate fi citit ca o aluzie la faptul că Shakespeare era dispus să folosească iarbă (cannabis, văzut ca un soi de tutun), în scopuri creative (”invenție”). În același sonet, se pare că ar prefera să nu fie asociat cu ”stranii compuși”, care ar putea, cel puțin teoretic, să fie asociat cu ”droguri stranii” (posibil cocaină).

 Shakespeare, plantele și analiza chimică a unor pipe de ”tutun”                                                                             găsite din Europa, de la începutul secolului al XVII-lea

Sursa: TIME

Foto: Ladbible

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger