În Phoenix (SUA) toţi câinii vânduţi în magazinele de animale trebuie să provină de la adăposturi

3

La sfârşitul lunii trecute, un judecător federal din Phoenix, Arizona, SUA, a dat câştig de cauză unei legi locale care impune ca toţi câinii vânduţi în magazinele de animale să provină numai de la adăposturi pentru animale şi de la organizaţii de salvare (non-profit). Scopul legii şi al deciziei judecătoreşti care o susţine este de a descuraja afacerea “creşelor de căţei”, care este, în fapt, extrem de crudă cu animalele.

Aceste creşe de căţei au o reputaţie negativă în SUA şi nu numai; în primul rând, se axează numai pe profit obţinut din împerecherea căţeilor şi naşterea puilor, astfel că binele animalelor este rareori o prioritate. În al doilea rând, femelele sunt însărcinate în cam cea mai mare parte a vieţii, având prea puţin timp de recuperare între seriile de pui pe care le nasc “pe bandă”.

În al treilea şi nu ultimul rând, cei mai mulţi câini ţinuţi în astfel de “creşe” stau captivi în cuşti mici, unde nu au loc să se joace. Statisticile arată că, în vreme ce milioane de animale ajung pe străzi sau eutanasiate, cam acelaşi număr de câini este vândut în magazinele care comercializează animale.

Prin această decizie, oraşul Phoenix se alătură altor 60 de localităţi din SUA care au legi similare, tot cu scopul de a pune capăt afacerii creşelor de câini şi de a ajuta câinii orfani să îşi găsească stăpâni. Anual, în Phoenix se vând aproximativ 23.000 de câini, în magazinele dedicate, în vreme ce câinii din adăposturi aşteaptă luni întregi sau ani pentru a fi adoptaţi şi stau în adăposturi supra-aglomerate.

Decizia oraşului de a pune în vigoare legea discutată nu a fost  primită cu bucurie de unele magazine de animale, care au contestat-o. Însă judecătorul David Campbell a explicat, în motivarea sentinţei sale, că “judecata consiliului local, care a emis legea, nu poate fi pusă la îndoială de către justiţie”.

“Sentinţa este o importantă victorie nu doar pentru oraşul Phoenix, ci şi pentru cei care, de multă vreme, au colaborat cu municipalităţi de pe întreg teritoriul SUA pentru a le ajuta să pună în aplicare astfel de legi şi să le apere în faţa celor care le contestă, cu scopul de a opri comerţul alimentat de creşele de căţei şi de pisici, de a scădea rata eutanasierii animalelor şi, totodată, de a scădea suprapopularea adăposturilor”, spune un consilier local din Phoenix.

Sursa: True Activist

Foto: PetBucket


3 comentarii

  1. Imi pare rau, dar este un abuz si un exemplu de amestec al statului in economie in conditiile in care “marfa” din comert nu este una ilegala. Am acasa doua potai simpatice luate de pe strada si acelasi lucru l-as face din nou si din nou, dar mi se pare normal sa am optiunea de a-mi lua un caine de o anumita rasa, precum si magazinul/crescatorul de unde sa-l pot cumpara. Cred ca solutia era acordarea de anumite facilitati (in tratamentele veterinare, deduceri la impozite, etc.) pentru cei care adopta un caine din adapost decat interzicerea vanzarii celor de crescatorie.

  2. Nu stiu cine iti da dreptul sa crezi ca niste fiinte pot fi tratate ca bunuri si sa li se aplice legile “economiei”. O lege exelenta, bine ar fi sa ajunga si parlamentul Romaniei sa dea astfel de legi, desi la ce oameni de nimic sunt acolo, mai e nevoie de zei de ani sa se ajunga aici.

  3. @Dan:(off-topic) Realizezi ce spui? Toata carnea pe care noi o mancam privine din “fiinte” ce sunt “tratate ca bunuri” si carora li “se aplica legile economiei”. Deschide ochii si vezi in ce lume traim.
    (Back on-topic) Informatia nu este completa si nici 100% corecta. Legislatorul american le permite in continuare vanzarea cainilor proveniti din “puppy mills” pana la epuizarea stocurilor, dar fara reinnoirea lor. Ulterior putand sa comercializeze doar caini proveniti din adaposturi sau de la crescatori particulari.
    Initiativa asta a fost adoptata de circa 58-60 de orase americane pana in prezent.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger