În pericol: urangutanii sumatrani, faţă în faţă cu extincţia

0

Pădurea Tripa din Indonezia este habitatul tradiţional al uneia dintre speciile cele mai rare de primate din lume, urangutanul sumatran. Specialiştii în conservarea mediului atrag atenţia, însă, că această populaţie ar putea dispărea din regiune până la finalul acestui an sau chiar mai repede.

 

 

Cu doar câteva decenii în urmă, populaţia acestor urangutani era estimată la aproximativ 3.000 de indivizi în pădurea Tripa. În prezent, cifra se opreşte la aproximativ 200 de urangutani care mai supravieţuiesc în sălbăticia regiunii. Iar aceştia sunt în pericol să dispară, fiind ameninţaţi cu pierderea habitatului din cauza despăduririlor cu scopul înfiinţării plantaţiilor de palmieri pentru producţia de ulei de palmier. Pe lângă acest pericol, mai este cel adus de incendiile devastatoare şi de secetă. Toate laolaltă au redus cu 80% habitatul acestor primate.

În ciuda apelurilor disperate ale ecologiştilor, măsurile concrete pentru protejarea urangutanilor se lasă aşteptate. Astfel, specialiştii se tem că regiunea va deveni complet nelocuibilă pentru primate şi că modul lor de viaţă va fi afectat ireversibil, ducând la extincţia speciei în zonă – posibil chiar în câteva săptămâni, după cum afirmă Ian Singleton, reprezentant al Programului de Conservare pentru Urangutanul Sumatran. „Nu mai vorbim de probleme care să apară în câţiva ani, ci în câteva luni sau chiar câteva săptămâni, atât ar putea să mai aibă această specie rară până la extincţie. Ne aflăm în faţa unei tragedii globale”, a precizat Singleton.

În fapt, mai spune el, urangutanii din această specie care sunt acum captivi sunt cei „norocoşi”, pentru că acei aflaţi în libertate nu mai au unde să se refugieze. Dispariţia primatelor şi a habitatului din pădurea Tripa ar avea implicaţii serioase pentru urangutanii împrăştiaţi prin pădurile insulei Sumatra (estimaţi la 6.400 de indivizi în total), pentru că, deşi Indonezia a creat arii protejate pentru aceste primate, multe dintre ele trăiesc în spaţii aflate în afara acestor arii, în zone dominate de expansiunea agricolă.

 

Sursa şi foto: TreeHugger

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger