În pericol: maimuțica langur din Sumatra

0

Prea puțin cunoscută lumii (tocmai pentru că habitatul său este restrâns la insula Sumatra din Indonezia), maimuța langur (pe numele său oficial Presbytis thomasi) este în pericol. Distrugerea habitatului său natural face specia să se împuțineze, rata de descreștere fiind îngrijorătoare pentru oamenii de știință.

 

Odată ce ai văzut-o, nu o vei mai confunda cu altă maimuțică. Are un colorit aparte și o expresie aproape melancolică (unii spun chiar filosofică) pe figură. Este una din primatele cele mai puțin cunoscute ale Asiei, pentru că are un habitat restrâns și nu mulți sunt cei care se aventurează în lumea ei pentru a o surprinde în imagini. Fotografii Monbagay.com au reușit să o viziteze la ea acasă și au publicat fotografiile alături de un semnal de alarmă: se știu prea puține lucruri despre această specie de maimuțe, comparativ cu alte primate, iar existența sa este amenințată.

La fel ca și alte animale din zona Sumatra (tigri, elefanți, rinoceri, urangutani – și acestea sunt doar câteva exemple), maimuța langur se confruntă cu distrugerea habitatului său natural. Ea trăiește în pădurile unde găsește hrană – fructe, flori, melci, ciuperci și chiar nuci de cocos. Dar tăierea intensivă a pădurilor pentru lemne și industria hârtiei, precum și pentru obținerea uleiului de palmier, a dus la descreșterea populației de languri cu peste 30% în ultimii 40 de ani. Specia a fost, deja, catalogată ca vulnerabilă, dar specialiștii spun că mai este doar un pas de la ”vulnerabil” la ”pe cale de dispariție”. Numai în ultimii opt ani, Sumatra a pierdut 10% din pădurile sale renumite, fapt care a pus în pericol mii de specii și a dus la emisia unei largi cantități de carbon în atmosferă.

 

Sursa și foto: Mongabay.com

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger