În pericol: leul asiatic. Doar 400 de exemplare mai trăiesc în sălbăticie

0

Grădina zoologică ”Zoological Society” (ZSL) din Londra a dat publicității fotografii cu pui de leu asiatic, la vârsta de șapte săptămâni. Doar 90 de exemplare din această subspecie mai există, în prezent, în grădini zoologice din lume. Iar în sălbăticie mai supraviețuiesc cam 400, dar numărul lor este în continuă scădere, avertizează experții în viața sălbatică.

 

Subspecia leul asiatic (Panthera leo persica) mai poate fi întâlnită doar în India, în parcul național Gir Forest, din nord-vestul statului Gujarat. Aici trăiesc cele 400 de exemplare încă în libertate. Subspecia este pe lista IUCN ca fiind în pericol de dispariție, iar eforturi de conservare și înmulțire a speciei sunt susținute de mai multe organizații internaționale. Dar, dat fiind că populația totală este atât de redusă și supraviețuiește într-un singur habitat din lume, leul asiatic este mereu în pericol – boli, incendii, lipsa procreării și, desigur, activitățile umane (cele care l-au adus în situația de a fi pe cale de dispariție), mai exact mineritul ilegal care îi invadează teritoriul.

O altă problemă este că locuitorii din zona unde acest leu mai trăiește nu au o relație tocmai pașnică cu felina: speriați de vecinătate și de faptul că leii le vânează animalele, sătenii îi împușcă sau îi otrăvesc. Leul asiatic apare în literatura și istoria veche, însoțind umanitatea; se pare că acești lei au venit din nordul Greciei înspre Orientul Mijlociu și nordul Africii, dar populațiile au fost decimate de vânători și persecutate de-a lungul secolelor, fapt care le-a adus în pragul extincției.

 

Sursa: Mongabay

Foto: ZSL


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger