În pericol: broasca arlechin

0

 

Broasca râioasă arlechin (de munte) este o specie aflată în pericol, al cărei habitat se regăsește în zona estică a statului Panama, regiunea Darien. Principala amenințare asupra speciei este o ciupercă, mai exact boala provocată de aceasta, care s-a dovedit fatală amfibienilor din America Centrală, dar și din alte părți ale lumii.

 

În prezent, broaște din această specie sunt protejate în cadrul unui centru special de conservare de lângă orașul Panama (de altfel, locul unde a fost realizată fotografia de mai sus). În America de Sud și Centrală există peste 80 de specii de broaște arlechin (cunoscute și ca broaște râioase, deși acestea sunt o subspecie de arlechin). Parte din aceste specii se consideră că este posibil să fi și dispărut deja, din cauza bolii provocate de ciuperca chytridiomycosis.

Acest grup de specii de broaște arlechin și-a primit numele datorită unui gest neobișnuit pe care ele îl fac pentru a comunica: mai exact, fac cu mâna (flutură mâna). Gestul este utilizat pe scară largă, de la interacțiuni prietenești între indivizii acestor specii până la confruntări ostile. Prin prezentarea fotografiilor cu astfel de amfibieni, organizații care luptă pentru conservarea lor încearcă să atragă atenția publicului că și broscuțele au nevoie de protecție și că multe specii sunt pe cale de dispariție.

 

Sursa și foto: Mongabay News / Rhett A. Butler


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger