În pădurea cu cea mai mare biodiversitate din lume, Peru vrea să facă o autostradă

0

Parcul Naţional Manu din Peru face parte din patrimoniul natural UNESCO, tocmai pentru că, în această regiune, se regăseşte biodiversitate “care depăşeşte oricare alt loc din lume.” Chiar anul trecut, cercetătorii au concluzionat că aici se află totodată cele mai multe specii de reptile şi amfibieni din lume. Ultimele decenii au însemnat pentru acest loc o serie amplă de prospecţiuni şi tentaive de exploatare a subsolului, unde s-ar afla circa 4,5 trilioane de metri cubi de gaze naturale. Cea mai nouă ameninţare o reprezintă însă extinderea reţelei naţionale de “autostrăzi prin junglă.”

 

manu

 

Potrivit Ministerului Transporturilor şi Comunicaţiilor din Peru, proiectul acestor autostrăzi, care însumează peste 1.000 de kilometri şi din care s-au construit până acum doar 109, urmează să fie continuat. Planurile noilor autostrăzi arată că unele dintre acestea ar urma să traverseze Parcul Naţional Manu, ajungând până la rezervaţiile unde se presupune că triburile de indigeni din zonă ar trebui să se afle în siguranţă, sub protecţia statului.

Deja lucrările au început pentru anumite sectoare de autostradă în zonele limitrofe, în ciuda protestelor din partea organizaţiilor de mediu. Aceasta nu este prima dată când guvernul peruan încearcă să deschidă drumul către construirea rutei prin Manu: în anii 80, preşedintele Fernando Belaunde Terry a vizitat aceste locuri, însă planurile au fost sistate în urma ripostelor din partea comunităţilor de indigeni care s-ar presupune că trăiesc în “izolare.” Potrivit specialiştilor, amenajarea unor autostrăzi în această regiune ar avea efecte devastatoare, de la perturbarea solului şi a vegetaţiei, la poluare şi deschiderea unor noi arii de vânătoare, colonizare şi exploatarea resurselor naturale.

În ceea ce priveşte aşezările de indigeni din zonă, aceştia deja întâmpină probleme cum ar fi defrişările ilegale, traficul de cocaină sau explorările nelegitime ale celor porniţi în căutarea unor vestigii arheologice.

Mai multe despre acest caz, puteţi afla din The Guardian

Puteţi citi şi:

Ultimele zone sălbatice din Europa de Nord, în pericol din cauza mineritului


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger