În numele porcului: Pig Business

0

Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor organizează, în premieră în Bucureşti, o proiecţie adocumentarului britanic “Pig Business / Afaceri cu porci” (realizatoare Tracy Worcester), urmat de o dezbatere despre tranziţiile porcului domestic şi industrial românesc. Vineri, 9 decembrie, ora 18:00, la Librăria Bastilia (în mansardă), Piaţa Romană nr. 5, în cadrul evenimentului “În numele porcului: Pig Business”.

Participantii vor discuta împreună cu diverşi specialişti despre creşterea şi consumul de porci în România: creşterea şi sacrificarea tradiţională a porcului, statutul micilor producători, protecţia şi posibilităţile de patrimonializare a raselor de porc româneşti (Bazna, Mangaliţa), porcul “din bătătură” confruntat cu reglementările Uniunii Europene. Experţii invitaţi sunt Vintilă Mihăilescu (antropolog, SNSPA), BertReinders (preşedinte Slow Food Arca Gustului România), Maria Oancea (micproducător, Tălmaciu, Sibiu), Mitică Marin (măcelar). Evenimentul face parte din seria internaţională de evenimente Slow Food care celebrează Ziua Mondială Terra Madre şi doreşte de asemenea să marcheze sezonul dedicat în mod tradiţional sacrificării porcului pentru Crăciun.

Dorim să folosim această ocazie pentru a atrage atenţia în rândul publicului urban asupra surselor hranei şi pentru a lansa o invitaţie la reflecţie asupra hranei curate şi de calitate în România şi asupra drumului porcului între tradiţie şi modernitate.

‘Pig Business / Afaceri cu porci’, filmul documentar pe care este centrat evenimentul, este realizat de o cunoscută activistă de mediu din Marea Britanie. Proiecţiile documentarului au avutloc în Parlamentul European, Parlamentul britanic sau amplasamentul Occupy London StockExchange. În România, documentarul a fost prezentat în premieră la Festivalul de Film Documentar Astra Film Fest de la Sibiu (25-30 octombrie 2011), unde realizatoarea TracyWorcester a primit Premiul de Excelenţă pentru regizori femei care luptă pentru viitorul planetei.

Filmul descrie traseul realizatoarei pe urmele corporaţiilor producătoare de carne de porc şi arată efectele distructive ale acestei expansiuni asupra comunităţilor rurale prin falimentarea micilor producători şi prin poluarea intensă care rezultă din activitatea industrială. Realizatoarea atrage atenţia asupra tratamentelor brutale la care sunt supuse animalele pentru creşterea rapidă a productivităţii şi identifică alternativele sustenabile pe care consumatorii le au la dispoziţie. Unul dintre protagoniştii filmului este Robert F. Kennedy Jr.

După proiecţie vă aşteaptă câteva surprize gastronomice de sezon. Participanţii vor primi şi câte un număr tematic al revistei Societatea Reală – „Tranziţiile porcului” (coordonatorVintilă Mihăilescu).

Puteţi citi şi:

Oroarea din crescătoriile industriale de animale

Exclusiv: Interviu cu regizoarea Pig Business, cel mai bun documentar Eco la Astra 2011


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger