În Noua Zeelandă, în loc de "Crăciun alb" a venit încă un pui de kiwi alb

1

 

Vi-l amintiţi pe Manukura, drăgălaşul pui de kiwi alb, o raritate a speciei păsărilor kiwi? V-am povestit aici despre el (cu tot cu fotografii), acum aproape două luni. La vremea respectivă, Manukura era singurul pui de kiwi alb născut în captivitate. Acum, însă, are pereche: chiar înainte de Crăciun, al doilea pui de kiwi alb s-a născut în captivitate, luându-i prin surprindere pe specialiştii de la centrul Pukaha Mount Bruce din Noua Zeelandă.

 

Chiar în ajunul Crăciunului, centrul din Noua Zeelandă (specializat în ocrotirea speciilor rare şi susţinerea vieţii sălbatice) s-a trezit în faţa unui nou miracol: al doilea pui de kiwi alb născut în captivitate. „Evenimentul ne-a luat complet prin surprindere. Orice pui de kiwi este preţios, dar să avem doi pui albi este cu adevărat un cadou de Crăciun”, a spus managerul centrului, Kathy Houkamau. Primul născut, Manukura, a devenit rapid faimos cu ajutorul internetului, mai ales că are propria pagină pe Facebook. În Noua Zeelandă, el a făcut turul ţării, în eforturile specialiştilor de a atrage atenţia publicului asupra necesităţii conservării speciilor rare şi a celor pe cale de dispariţie.

Perechea lui Manukura a primit numele Mauriora şi se pare că aceşti doi pui sunt înrudiţi. Astfel îşi explică specialiştii faptul că două anomalii genetice atât de rar întâlnite au apărut la un interval de timp atât de scurt, în centrul care le este cămin. Un număr destul de mic de păsări kiwi maro din zona de nord a Noii Zeelande poartă o genă recesivă, care trebuie să se regăsească atât la mascul, cât şi la femelă, pentru ca puii să se nască albi. Specialiştii de la centrul Pukaha spun că puii au acelaşi tată în mod cert, pentru că au reuşit să identifice acest lucru (masculul kiwi purtător al genei recesive are un emiţător), iar în privinţa mamei sunt aproape siguri că este aceeaşi. Astfel, cei doi pui sunt, de fapt, fraţi.

În centrul Pukaha, animalele şi păsările sunt doar teoretic în captivitate: ele îşi duc existenţa în mod natural pe sute de hectare de pădure, unde sunt, însă, observate şi ajutate de către specialişti. Astfel a fost posibilă identificarea rapidă a puilor nou-născuţi şi protejarea lor. Specialiştii centrului spun că, genetic vorbind, există şanse de unu la patru ca doi părinţi kiwi purtând genele recesive albe să dea naştere unui pui alb, fapt care face existenţa celor doi fraţi de kiwi albi cu atât mai specială.

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Un comentariu

  1. Pingback: Detalii « Jurnalul unei gospodine ratate

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger