In Navodari, oamenii se opun deseurilor toxice

3

Peste 70 la suta dintre locuitorii cu drept de vot ai orasului Navodari s-au declarat, la referendumul organizat duminica de administratia locala, impotriva construirii unui depozit de deseuri toxice la marginea localitatii, de catre o firma italiana. Oamenii au mers la vot in numar mult mai mare decat la alegerile locale.

Conform centralizarii finale de la cele 25 de sectii de votare, aproape 24.000 de navodareni, din totalul celor 33.000 de persoane cu drept de vot, si-au exprimat optiunea referitor la infiintarea depozitului de deseuri., relateaza Agerpres.

Din numarul total de voturi, doar 131 au fost pentru realizarea investitiei respective, 115 au fost nule, 23.431 de persoane fiind impotriva intentiei investitorilor italieni. Primarul localitatii Navodari, Nicolae Matei, a declarat ca “interesul aratat de cetateni de a merge la urne a fost mult mai mare decat cel de la alegerile locale”.

Pe data de 15 mai, circa 3.000 de persoane au participat, la Navodari, la un mars de protest, pe strazile orasului, impotriva infiintarii unui centru de gospodarire a deseurilor industriale, intentie a societatii italiene Ecological Center. O actiune similara s-a desfasurat si la sfarsitul lunii aprilie, cu participarea a peste 1.000 de protestatari. Totodata, administratia locala a organizat o dezbatere publica la care cetatenii si-au exprimat dezacordul fata de construirea depozitului si au optat pentru organizarea unui referendum.

Situatia a devenit tensionata la Navodari la inceputul lunii martie a acestui an, dupa ce edilul orasului a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca instanta de judecata il obliga, printr-o sentinta definitiva, sa elibereze o autorizatie de construire pentru un depozit de deseuri industriale toxice, decizie despre care Nicolae Matei a spus ca “a venit ca o condamnare la moarte” atat pentru el, cat si pentru locuitorii orasului care l-au ales primar.

Referitor la conflictul cu Primaria Navodari si cu cetatenii orasului, reprezentantii societatii Ecological Center sustin ca firma a demarat procedurile premergatoare realizarii centrului de gospodarire a deseurilor industriale inca din anul 2004, fiind respectate prevederile legale. Potrivit investitorilor, Primaria Navodari, condusa de fostul edil Tudorel Calapod, a eliberat certificatul de urbanism pentru construirea depozitului de deseuri.

Tags:3 comentarii

  1. Poza reprezinta fier vechi balotat unul din materialele reciclabile cel mai putin poluant (si mai reciclat) de pe planeta.
    Prezentarea acestei poze releva necunoasterea subiectului de catre autor :((((

  2. daca totusi se avanseaaza cu firma italiana atunci nu ramane cetatenilor acestei comune sa-si faca singuri dreptate incat autoritatile romane ori sunt corupte ori sunt incapabile..sabotati,dati foc, alungati investitorii,speriati-i astfel incat sa-si deschida complexe in tara lor

  3. Poftim ??????????si asa avem o mica bucatica de litoral in Romania vor s-o termine si pe asta????Tot Italienii asa ne vad ei o groapa de gunoi?????ei vor sa faca bani pe sanatataea oamenilor din navodari care in trecut a fost o TABARA ….MA INTREB DOAMNA MINISTRA A TURISMULUI E DEACORD CU RAHATUL ASTA ?????doamne fereste astia trebuie omorati….nu-i lasati oameni buni iesiti si in strada NU SE POATE ASA CEVA!!!!!nu sunt deacord

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger