In Marea Britanie, hotii din magazine primesc amenzi mai mici decat oamenii care nu recicleaza cum trebuie

1

Cifrele obtinute de publicatia The Telegraph arata ca, anul trecut, autoritatile locale din Marea Britanie au emis peste 1.240 de amenzi de pana la 110 lire sterline bucata pentru oamenii care au incalcat regulile privind reciclarea selectiva si debarasarea gunoiului. Aceste sanctiuni sunt considerate „draconice” si privite cu ochi rai de catre gospodarii si activistii britanici, mai ales ca amenda pentru oamenii prinsi furand din magazine este de doar 80 de lire.

Consiliile locale subliniaza insa ca amenzile pentru proasta gestionare a deseurilor menajere sunt necesare, scrie publicatia britanica, in conditiile in care statul insular trebuie sa atinga tinta fixata de UE privind reducerea cantitatii de gunoaie care ajung pe campuri. Asa ca ele trimit un soi de gardieni ai mediului, porecliti „politistii tomberoanelor”, pentru a cauta nereguli si, in unele cazuri, a scotoci prin gunoaiele oamenilor. Pe langa cele 1.240 de amenzi, autoritatile locale din Marea Britanie au trimis anul trecut si 24,914 de avertismente in care gospodarii erau amenintati ca pot primi amenzi si alte peste 45.000 de scrisori de avertisment ce au indicat incalcari ale regulilor de reciclare selectiva si de debarasare a gunoiului.

Unele cazuri ajung de domeniul absurdului. Saptamana trecuta, de exemplu, Daphne Thompson, o femeie de 44 de ani din Cantebury, a primit o amenda de 700 de lire sterline si a fost obligata la plata costurilor de judecata dupa ce i s-a intentat proces pe motiv ca nu a reciclat selectiv in saci transparenti si pentru ca a adunat deseurile menajere in saci albastri in loc sa le arunce intr-un tomberon gri care ii fusese pus la dispozitie. Numarul si valoarea amenzilor au crescut in Marea Britanie incepand cu 2007, cand fostul guvern le-a dat autoritatilor locale mana libera in folosirea legislatiei de mediu pentru sporirea reciclarii selective si reducerea cantitatii de deseuri menajere, situatie contestata de activistii britanici pentru nivelul drastic la care s-a ajuns.

Foto: Flickr/someToast

Tags:Un comentariu

  1. Pai da, pentru ca oamenii care fura din magazine intra la puscarie, de cele mai multe ori nu platesc amenda…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger