În luna februarie s-a înregistrat o creștere „șocantă” a temperaturii globale

0

Luna februarie a doborât toate recordurile de temperatură din ultimul secol, arată datele lansate recent de NASA și citate de The Guardian, oamenii de știință vorbind de o creștere „șocantă” și indicând o „stare de urgență climatică”. Temperatura medie globală de la suprafața Pământului a fost, luna trecută, cu 1,35 grade Celsius mai ridicată decât cea medie înregistrată în aceeași lună în perioada 1951-1980, o creștere fără precedent. Recordul anterior, de 1,15 grade Celsius, fusese înregistrat cu o lună înainte, în ianuarie 2016.

„Rezultatul este cu adevărat șocant și ne amintește încă o dată de creșterea continuă, pe termen lung, a temperaturii globale, cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră generate de oameni”, scriu oamenii de știință Jeff Masters și Bob Henson, care au analizat datele pe site-ul Weather Underground. „Ne îndreptăm cu pași foarte repezi spre creșterea maximă acceptată la nivel global, cea cu 2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale”. Summitul pe schimbări climatice organizat în decembrie în Paris a fixat pragul de 2 grade Celsius drept prag limită al creșterii temperaturii globale, oficialii prezenți acolo angajându-se să facă eforturi pentru limitarea creșterii chiar la 1,5 grade Celsius, un scenariu care pare acum deosebit de optimist.

Anul 2015 a doborât recordul de temperatură fixat în 2014 și raportat la datele climatice disponibile pentru anul 1850, iar ultimele cinci luni au fost fiecare mai caldă decât cea precedentă. Specialiștii se așteaptă ca 2016 să fixeze un nou record de temperatură, ceea ce va însemna că acesta ar urma să fie doborât pentru trei ani consecutiv. „Ne aflăm într-un soi de stare de urgență climatică”, a spus profesorul Stefan Rahmstorf, de la Institutul pentru cercetări asupra impactului climatic Potsdam din Germania. „E ceva șocant, complet fără precedent”. La rândul său, profesorul Gavin Schmidt, de la Institutul pentru Studii Spațiale al NASA, s-a pronunțat pe Twitter: „De obicei, nu comentez pe marginea lunilor individuale (prea multă vreme, puțin climat), dar luna trecută a fost specială”.

„Aceste rezultate sugerează că ne aflăm mai aproape decât ne-am imaginat de atingerea limitei (de 2 grade Celsius)”, spune Bob Ward, director de politici la Institutul de cercetare pe schimbări climatice Grantham din cadrul London School of Economics. „Ne-am folosit tot spațiul de manevră. Dacă mai amânăm mult reducerea emisiilor cu efect de seră, se pare că temperatura globală de la suprafață ar urma să depășească nivelul după care impacturile schimbărilor climatice ar deveni foarte periculoase”. Deși omenirea se confruntă cu cel mai accentuat fenomen El Niño din 1998 încoace, care urcă temperaturile globale, oamenii de știință cred că încălzirea globală generată de oameni este de departe cel mai mare factor din spatele creșterii fără precedent.

Anul trecut a doborât recordul și în ceea ce privește creșterea concentrațiilor atmosferice de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră. Arderea combustibililor fosili și fenomenul El Niño au urcat nivelurile de CO2 cu 3,05 de părți per milion (ppm) față de 2014, până la nivelul de 402,6 ppm, oamenii de știință spunând că nivelurile de dioxid de carbon cresc mai repede astăzi decât în ultimele sute de mii de ani, înregistrând o explozie în comparație cu procesele naturale.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger