În jurul lumii cu un catamaran alimentat 100% din energie solară

0

Cu aproape un an în urmă, catamaranul Turanor PlanetSolar a pornit din Monaco într-o călătorie în jurul lumii, iar la sfârșitul acestei luni va ajunge în Singapore, dovedind că este posibil să traversezi oceanele lumii numai pe bază de energie solară.

Scopul proiectului este de a demonstra că tehnologia solară poate face mult mai mult decât face în prezent, spune elevețianul Raphael Domjan, unul dintre fondatorii proiectului.

Panourile solare sunt folosite pe yachturi și bărci cu motor pentru a alimenta dispozitivele de la bord, dar PlanetSolar merge mai departe de atât. Este 100% alimentat cu energie solară și este prima ambarcațiune de acest gen care încearcă traversarea Pământului.

Gândită în Noua Zeelandă, fabricată în Germania și cu steagul Elveției ancorat, barca sub formă de aeronavă spațială este lungă de 31 de metri și realizarea sa a costat 15 milioane de dolari. Este acoperită de 500 de metri pătrați de panouri solare.

Bateriile litiu-ion colectează energia solară permițând ambarcațiunii să funcționeze și când nu e soarele pe cer.

Transportul maritim s-a extins foarte mult în ultimii ani, vasele transportând 90% din comerțul internațional și reprezentând 3% din emisiile gloable de carbon, iar călătoria în jurul lumii pe bază de energie solară este un exemplu că se poate îmbunătăți eficiența transportului pe apă.

Din Singapore, Turanor PlanetSolar își va continua călătoria prin Mumbai, Djibouti, Abu Dhabi și Canalul Suez, ajugând înapoi în Monaco, în mai anul viitor.

Sursa: New York Times


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger