În jur de 5% din oamenii sănătoși nu simt muzica

0

Dacă majoritatea oamenilor au reacții emoționale la muzică, traduse printr-un ritm cardiac sporit și un surplus de sudoare, un procent mic din omenire nu simte nimic, scrie The Local. Studiul unei echipe internaționale de cercetători susține însă că e ceva normal, că persoanele care nu se pot bucura de muzică sunt complet sănătoase.

Pentru unii oamenii, rock-ul, jazz-ul sau muzica clasică nu înseamnă decât mult zgomot. Incapacitatea cuiva de a se bucura de activitățile de zi cu zi este considerată, la nivel general, un semn al depresiei, însă în cazul muzicii pare să fie ceva normal. Asta a observat o echipă internațională de oameni de știință, coordonați de Universitatea din Barcelona și de Institutul Bellvitge pentru Investigații Biologice din Catalonia.  “Am vrut să analizăm muzica pentru că e ceva care există în toate culturile și nu are funcție biologică”, spune autorul principal al studiului, Josep Marco. “Muzica e totodată ceva instinctual și foarte direct și se presupune adesea că tuturor oamenilor le place muzica. Am vrut să vedem dacă e adevărat.”

Cercetătorii au folosit inițial un chestionar online pentru a-i indentifica pe oamenii care nu pot să simtă muzica, pe care l-au aplicat studenților. Apoi au făcut un experiment în care participanții au ascultat piese alese de alți studenți, printre ele numărându-se Nessun Dorma, o arie din operea Turandot a lui Puccini, Anotimpurile lui Vivaldi și melodia Jocurilor Olimpice din Barcelona din 2002. Voluntarii trebuiau să semnaleze, apăsând un buton, dacă nu le-a plăcut prea mult piesa, dacă le-a plăcut mult sau dacă i-a lăsat reci. Cercetătorii au observat că unii participanți nu au fost mișcați deloc de muzică, așa că i-au analizat să vadă dacă aveau vreo problemă cu sistemul de recompensă de la nivelul creierului.

Un experiment care a analizat nivelul de exaltare în privința câștigului de bani a arătat că acești oameni “nemuzicali” aveau un ritm cardiac intensificat și un surplus de sudoare, ceea ce i-a catalogat ca fiind sănătoși. Rezultatele arată că muzica își croiește propriile căi în sistemul de recompensă al creierului. În jur de 5% din oameni suferă de anhedonie muzicală (anhedonia fiind incapacitatea de a simți plăcere din lucrurile fundamentale). “Am primit multe e-mail-uri după publicarea studiului de la oameni care spuneau ‘Nu mi-a plăcut niciodată muzica, iar ceilalți mi-au spus întotdeauna că e ciudat'”, spune Josep Marco. “Dar nu e o boală și nu e ceva care trebuie ‘reparat’.”

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger