În jur de 100 de persoane din Sectorul 3 al Capitalei sunt aruncate în stradă

1

Aproximativ 100 de persoane care locuiesc în case dintr-un gang de pe strada Vulturilor 50 din sectorul 3 al Capitalei urmează să fie evacuate prin executare silită luni, 15 septembrie, începând cu ora 9.00. Somațiile privind executarea silită au fost trimise la începutul lunii septembrie tuturor celor 25 de familii care locuiesc la această adresă. Printre cei vizați se numară copii, bătrâni și persoane cu handicap.

de Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL)

Terenul aferent caselor de pe Vulturilor 50, cu o suprafață de aproximativ 2.300 de metri pătrați, a fost retrocedat în iulie 2002 foștilor proprietari Ion Hârșia și Ligia-Veturia Zank, conform legii 10/2001. În anul 2002, proprietarii au încheiat contracte de închiriere cu toți foștii chiriași ICRAL care locuiau în casele respective, conform prevederilor OUG 40/1999 privind protecția chiriașilor. Noile contracte au fost încheiate pe o perioadă de 5 ani.

În 2007, proprietarii au vândut terenul și drepturile litigioase firmei de consultanță SC New Bridge Partners SRL, condusă de un cetățean norvegian. În 2008, firma a intentat procese de evacuare foștilor chiriași, iar în 2009 a obținut câștig de cauză. Instanța a dispus evacuarea chiriașilor, iar decizia nu a fost atacată de aceștia pentru că nu aveau nicio experiență în domeniul legal și pentru că situația financiară nu le permitea să-și angajeze un avocat. Întrebat dacă au întreprins demersuri legale pentru prevenirea evacuării, membrul uneia dintre familii spune : „Nu, nu, a luat-o pe mama mea și cu mai mulți inși de aicea sムiscăƒleascムnu știu ce la tribunal, o semnăƒtură,ƒ atât. Restul n-a mai făƒcut nimic. A venit o avocatムcare a spus că le dムbani, cムle face.. și a luat-o pe mama mea și pe mai mulți inși sムiscăƒlească acolo.”

În februarie 2010, avocata angajată de New Bridge Partners, Simona Debulat, a convins câteva familii de chiriași să semneze un proces verbal de predare a caselor către proprietar, în biroul executorului judecătoresc Lucian Gonț. Oamenii susțin că au acceptat să semneze pentru că li s-au promis atât sume de bani ca să-și poate închiria case în altă parte, cât și amânarea evacuării pentru o perioadă nedefinită. Avocată Simona Debulat, cu care New Bridge Partners a încetat colaborarea de curând, a confirmat oferta de bani făcută chiriașilor, dar susține că angajamentul nu a fost respectat de conducerea firmei nici până în prezent.

Majoritatea chiriașilor locuiesc în gangul de pe Vulturilor de 20 de ani, fiind repartizați la începutul anilor ‘€™90 de întreprinderile la care lucrau. De la expirarea contractelor cu proprietarul, în 2007, și până în prezent, oamenii locuiesc fără forme legale. Neavând posibilitatea închirierii sau cumpărării unor apartamente la prețul pieței, majoritatea au continuat să locuiască în casele din care știau că urmează să fie evacuați. Doar câteva dintre familii au plecat, după ce au reușit fie să-și subînchirieze casele evacuaților din alte sectoare, fie să le vândă la sfârșitul anilor ’90 – valabil în cazul celor puțini care au reușit să le cumpere de la stat prin legea 112/1995. Cererile de locuințe către primăria de sector , depuse și reinoite pe durată ultimilor 12 ani de la retrocedarea terenului, au fost în zadar, iar cererile adresate Primăriei Capitalei au fost redirecționate către Sectorul 3. O doamnă perseverentă în reînnoirea dosarului de locuință ne mărturisește: „Da, am depus acte peste tot şi în urmă cu trei ani, s-a făcut case la Republica, case sociale făcute de sectorul 3. Ne-a şi trimis acolo Ion Militaru (fostul șef al Serviciului Spațiu Locativ) și ne-a zis că pentru voi s-au făcut acuma. Şi ne-am dus şi noi şi le-am văzut numai pe afară blocurile făcute, în schimb nu am primit. Când ne-am dus în audiențe, ne-a zis că noi nu avem bani să plătim chiria” .

O altă doamnă, vădit revoltată, își amintește de experiența audiențelor la primăria de sector : „Știți ce mi-a zis? A zis cムde ce m-am căsăƒtorit? Și de ce am făƒcut atâția copii? Cムtrebuia ca întâi sムîmi fac casムși pe urmムsムmムcăƒsăƒtoresc. M-a luat în râs. Deci exact așa mi-a zis. Ne băgau în grup, nu personal, câte o persoană și termina foarte repede cu noi.” Cei cu care stăm de vorbă lucrează în taximetrie, sunt asistenți maternali, lucrători în construcții sau zilieri și susțin că nu au avut nicio problemă să plătească chiria fixată de noul proprietar după retrocedare. Spun însă că se simt excluși și umiliți pentru faptul că sunt de etnie romă: „Ion Militaru de la Spațiul Locativ spunea cムdacムdムo casムla țigani îi vine răƒu.”

Chiriașii au primit somații de eliberare a caselor începând cu 2011. Au continuat să locuiască în ele, în lipsa unei alternative locative și abandonați de autoritățile locale, iar noii proprietari și-au limitat demersurile la acele somații și nu i-au mai abordat oficial vreme de câțiva ani. FCDL a luat contactul cu oamenii din gang în iulie 2014: „Da, stăƒm cu sufletul la gurムcムo sムvinムîntr-o zi sムne dea afarăƒ. Doi ani la rând am strâns lucrurile din casムdeƒ Paște, cムașa venea zvonu’ totdeauna, că vin și ne dau afarăƒ. Și pentru noi nu era Paște! Mムplângeam la servici la fete cムde unde iau saci sムstrâng lucrurile cムne dau afară. Unde sムne ducem? În stradムne ducem. Cムnu am unde să mă duc. Cine mムprimește cu 7 copii și 2 nepoți? Unde sムmムduc? Fata lucreazムși ea cu mine acolo, e în post- natal, băƒiatul lucreazムocazional, când e de muncă, când nu are.”€™ În dimineața zilei de 2 septembrie 2014, toate familiile au primit, pe lângă somația de eliberare a caselor în termen de 8 zile, o înștiințare privind executarea silită în caz de neconformare, programată pentru 15 septembrie, ora 9.00.

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire este alături de oamenii din Vulturilor 50 în zilele premergătoare executării silite și cheamă la solidarizare cu ei pe 15 septembrie, începând cu ora 9.00. Solicităm Primăriei Sectorului 3, Primăriei Capitalei și proprietarilor New Bridge Partners SRL respectarea nemijlocită a art.5 din legea 112/1995, care prevede :

„Evacuarea chiriașilor și punerea în posesie a proprietarilor se vor face numai dupムacordarea efectivムa unei locuințe corespunzăƒtoare de căƒtre autoritățile publice sau de căƒtre proprietar.”

Potrivit datelor obținute de la Primăria Sectorului 3 în luna septembrie 2014, în prezent sunt înregistrate 3.150 de dosare de locuință nesoluționate, dintre care 500 au fost depuse de familiile evacuate din imobilele retrocedate -€“ toate cele 500 fiind cazuri sociale. Referitor la rata de soluționare, Primăria Sectorului 3 susține că a primit din 2005 și până în prezent doar 33 de locuințe de la Primăria Capitalei în vederea repartizării către solicitanți, sugerând astfel că soluționarea dosarelor depinde nemijlocit de autoritățile municipale. Totuși, potrivit Art.1 din OUG nr. 68/2006, consiliile locale care au înregistrat peste 10 cereri formulate de persoane evacuate ca urmare a aplicării legilor de restituire pot opta pentru construirea de locuințe sociale prin programe de investiții proprii sau pentru redistribuirea către evacuați a locuințelor pentru tineri, construite prin programul ANL.

Puteți citi și:

Portret de evacuați: Cornelia și Marian Gheorghe

Un avocat îi ajută pro bono pe evacuaţii din Bucureşti 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger