În inima Sri Lankăi: La Malik, în Kandy

0

Undeva, nu foarte departe de capitala Colombo, dar în mijlocul dealului de unde încep superbele plantaţii de ceai, se aflã centrul spiritual, inima Sri Lankăi. Aici s-a aflat ultima capitalã a ţãrii înainte de a fi ocupatã de britanici, dar, mai ales, aici se pãstreazã relicva cea mai de preţ a oricãrui singhalez – dintele lui Buddha! Aşa cã era un obiectiv care nu putea fi ratat, şi, cum prin jur mai erau câteva atracţii, am hotãrât sã stãm câteva zile în Kandy.

de Cezar Dumitru (Imperatortravel)

Evident, m-am pus pe cãutat hoteluri. Aşa cã, dupã ce am studiat recomandãrile din Lonely Planet, am zis cã e cazul sã stãm la Lakshmi GuestHouse, care era recomandatã ca o “artdeco guesthouse”,  recent preluatã de “friendly owners of Palm Garden”, care nu beneficia de o prezentare la fel de entuziastã. Zis şi fãcut, trimit mail şi, dupã nicio zi, primesc rãspuns de la un tip Malik, care îmi recomanda că totuşi e mai bine sã stãm la Palm Garden, cã se lucreazã la Lakshmi.  Am mers pe mâna lui, i-am trimis un e-mail de confirmare şi l-am inclus pe traseu.

Am ajuns în Kandy cu o maşinã pe care o închiriasem (cu tot cu şofer, evident) din Colombo pentru a vizita oraşele istorice ale Sri Lankăi… Şoferul habar n-avea de Palm Garden, aşa cã a început sã întrebe pe stradã, când am descoperit cã patronul,  Malik, pãrea sã fie un star al oraşului. Toţi îl ştiau şi toţi ştiau unde e micul guesthouse. De altfel, şi când am stat efectiv la el, deoarece locaţia era relativ departe de centru, de fiecare datã trebuia sã luãm un tuk-tuk… or, nu trebuia sã pronunţam numele pensiunii, îi ziceam şoferului doar Malik şi ne ducea fãrã nicio problemã.

Am debarcat şi, ca peste tot, au apãrut diverşi cãrãtori de bagaje care ne-au dus în camerã. Norocul face cã am nimerit o camerã fără fereastrã spre calea feratã din apropiere (da, Sri Lanka are cãi ferate! Iar trenurile chiar merg!), aşa cã am avut parte de nişte nopţi liniştite. Camera, nimic ieşit din comun, nici prea-prea, nici foarte-foarte, cu o listã de reguli afişatã pe uşã, semnatã, pompos, “the manager”.

Mâncarea, în schimb, era foarte bunã şi, la cerere, puteai sã ai parte şi de mâncare europeanã, restaurantul era sus pe clãdire, cu vedere spre calea feratã, casele din jur, dar, mai ales, înconjuratã de acea verdeaţã superbã a Sri Lankai.

În schimb, sufletul întregului business era patronul, Malik… Permanent cu zâmbetul pe buze, era acel tip de patron pe care îmi doresc sã-l gãsesc în guesthouse-urile în care poposesc. Vorbãreţ, plin de sfaturi şi ponturi, dar şi de glume, era o adevãratã plãcere sã conversezi cu el. În schimb, din vorbã în vorbã, am atins o coardã sensibilã… omul este musulman, unul dintre puţinii musulmani din Sri Lanka, o ţarã budistã cu o mare comunitate hindusã (tamilii), dar şi cu una mai micã creştinã (convertiţi pe vremea britanicilor), iar omul era extrem de interesat de probleme religioase, de diferenţe religioase, aşa cã am povestit ore în şir.

Cu ocazia asta, am descoperit un Malik complex, o personalitate foarte interesantã, cu care ai ce sã vorbeşti… am aflat cã are o prietenã franţuzoaicã cu care are o fetiţã care învaţã în Franţa, cã uneori el se duce în Franţa, iar copila vine în vacanţe la Kandy, o familie complet neobişnuitã într-o ţarã conservatoare ca Sri Lanka. L-am întrebat pe Malik dacã a auzit de Jamal Malik şi dacã a vãzut filmul Slumdog Millionaire, în mare vogã când am ajuns în insula de la sud de India. Spre marea mea surprindere, nu ştia. Apoi, ne-a întrebat dacã urmãrim Peace TV… Cum nu auzisem în viaţa mea de acest post de televiziune, a fost rândul lui sã se mire… «Cum nu aţi auzit de Peace TV?»… aşa cã ne-a invitat la el acasã, o clãdire adiacentã guesthouse-ului, ca sã vedem Peace TV.

Ei bine, atunci chiar cã am avut o surprizã… Presupun cã aţi vãzut (fie direct, fie în filme) sau aţi auzit de programele TV religioase ale companiilor religioase din SUA, chiar şi la noi existã Radio Vocea Speranţei. Ei bine, Peace TV este un program similar, dar musulman, majoritatea emisiunilor fiind în englezã. Diferenţa majorã faţã de programele religioase americane este că Peace TV nu e un program de propovãduire, ci un program de dezbateri. Nu sunt numai musulmani care vorbesc, ci şi creştini (cu precãdere), evrei, hinduşi şi, uneori, budişti şi, pentru cei interesaţi, e un program chiar interesant, pentru cã este destul de deschis. Evident, mai au şi emisiuni de genul uneia în care au prezentat un fost pastor al unei biserici private din SUA care s-a luminat şi a trecut la islamism.

Dacã ajungeţi prin Kandy, vã recomand sã staţi la Palm Garden. Preţul e bun, condiţiile OK, masa bunã şi, în plus, puteţi sã povestiţi şi cu Malik. Şi, credeţi-mã, dacã sunteţi interesaţi de civilizaţia localã sau de religie, aveţi ce povesti.

 

Acest articol a fost preluat de pe site-ul partener Imperatortravel.ro.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger