În India, legea împotriva trimiterii copiilor la muncă a crescut numărul acestora

0

O lege dată în spiritul umanismului poate crea efecte nedorite, chiar opuse intențiilor legii, într-o țară săracă și coruptă, în care nu se fac eforturi pentru aplicarea reală a regulilor și oricum populația nu are nici o șansă de supraviețuire dacă le respectă.

 

 

Cînd o țară e atît de săracă încît adulții își trimit copiii la muncă, o lege care interzice angajarea minorilor nu scade de la sine fenomenul, în cele mai multe cazuri doar îl ascunde. Cînd familiilor le scad veniturile, singura soluție e să-i pună pe copii să lucreze și mai mult.

Un studiu recent arată că exact asta s-a întîmplat cînd India a adoptat Child Labor (Prohibition and Regulation) Act of 1986. Legea interzice copiilor sub 14 ani să lucreze în diverse industrii.

După ce s-a aplicat legea, în familiile care aveau copii peste 14 ani veniturile au rămas neschimbate. În schimb, în cele care aveau numai copii sub 14 ani, cei care munceau legal au trebuit să muncească în continuare ilegal și pe bani mai puțini. Pentru că veniturile le scăzuseră, familiile și-au trimis la muncă și alți copii, care înainte stăteau acasă. Aceasta a dus la o creștere cu 12% a numărului de copii muncitori (și evident o scădere cu 12% a copiilor care mergeau la școală)

Înainte de apariția legii, mai mulți băieți decît fete munceau dar după, cînd veniturile au scăzut, familiile au început să-și trimită și fetele în cîmpul muncii.

Autorul lucrării, pe care o puteți citi aici, spune că o astfel de lege, deși bună în esența ei, nu înseamnă nimic dacă statul nu oferă și alte tipuri de susținere financiară familiilor sărace.

Conform Organizației Internaționale a Muncii, în lume există 168 de milioane de copii care muncesc, dintre care 85 de milioane o fac în condiții periculoase.

 

Citiți și:

Copii care muncesc din greu

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger