“In Groenlanda a fost mai greu decat in Himalaya”

5

Proiectul Eco-Greenland si-a atins toate obiectivele si a fost incheiat cu succes de catre Ticu Lacatusu si Cornel Coman. In cadrul expeditiei ce s-a desfasurat in doua etape, in 2009 si 2010, cei doi alpinisti si-au propus sa escaladeze un varf virgin, sa cucereasca cele mai inalte trei varfuri din Arctica si sa traverseze calota glaciara a Groenlandei pe cel mai lung traseu parcurs pana in prezent. Odata cu finalizarea traversarii calotei glaciare pe 10 iunie 2010, obiectivele au fost atinse, astfel ca proiectul Eco-Greenland a devenit o premiera mondiala.

Ticu Lacatusu a slabit noua kilograme. Cornel Coman pare si mai tras la fata. Obrajii si nasul inca mai poarta urmele muscaturilor de ger. Altfel, sunt calmi si relaxati. Cam asa arata cei doi exploratori romani care s-au intors recent din cel mai complex proiect expeditionar romanesc.

Alpinistul Constantin Lacatusu a declarat ca expeditia pe care a incheiat-o in urma cu cinci zile, in Groenlanda, a fost mult mai dificila decat escaladarea varfului Everest,  spre exemplu.

“Am avut foarte multe lucruri de pus la punct, iar echipamentele noastre au fost foarte grele. De asemenea, echipa era formata doar din doi oameni, ceea ce era in dezavantajul nostru. O echipa mai numeroasa este mult mai puternica din punct de vedere psihologic. Vremea ne-a incurcat si ea destul de mult, chiar daca nu a fost una foarte proasta pentru Groenlanda. Am fost obligati sa pierdem sapte zile pentru ca nu puteam iesi din cort din cauza vremii”, a declarat Constantin Lacatusu intr-o conferinta de presa.

Alpinistii Constantin Lacatusu si Cornel Coman au efectuat in perioada 19 aprilie – 10 iunie expeditia “Eco-Greenland”, in care au traversat pe schiuri, de la est la vest, calota glaciara din Groenlanda pe un traseu de aproximativ 650 de kilometri.

Lacatusu a precizat ca in timpul expeditiei au adunat mai multe probe de gheta si au facut observatii ale vremii, care vor fi analizate de savanti. “Incalzirea globala este o realitate. In fiecare zi am luat probe de gheata, am masurat temperaturi, viteze ale vantului, am facut observatii de natura meteorologica si geochimica, acestea urmand sa fie analizate de institutul stiintific. Se poate vedea si pe imaginile din satelit, spre coasta Groenlandei sunt multe lacuri formate pe gheata, cu dimensiuni intre 10 si 200 de metri in diametru. “, a spus Lacatusu, citat de Mediafax.

Cornel Coman  ii multumesc ca a facut acest lucru si trebuie sa remarc felul in care Ticu a pregatit acest traseu. Mi-a placut foarte mult si in niciun moment nu m-am gandit ca nu vom putea ajunge la final. Am avut noroc ca noua ne place iarna si astfel nu am avut probleme cu viscolul sau cu zapada. Mai mult ne-a incurcat soarele”, a declarat Cornel Coman.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Tineret si Sport, Doina Melinte, i-a felicitat pe cei doi alpinisi si le-a oferit cate o diploma de excelenta pentru performantele realizate in Groenlanda.

Tags:5 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger