În ultimii ani, în multe părți ale lumii au apărut forme diferite de consum colaborativ, arătând o schimbare importantă a dinamicilor dintre oameni și a felului în care unii dintre aceștia încearcă să folosească mai înțelept resursele, evitând risipa. O variantă a unui astfel de consum ia amploare acum în capitala Greciei, unde din ce în ce mai multe persoane care se pricep la gătit scot la vânzare pentru doritori feluri de mâncare gustoase și ieftine. Astfel, de la tineri, la pensionari pot mânca foarte bine, fără a mai fi nevoiți să gătească și fără a mai lăsa note uriașe de plată la restaurante.
De curând, BBC a scris despre Marilena Zachou (foto), o ateniană care s-a hotărât să nu mai arunce mâncarea rămasă zilnic ăn gospodărie, ci s-o împartă cu cei care, dintr-un motiv sau altul, nu au timp sau chef să gătească. S-a înscris pe Cookisto, o comunitate onlina care conectează bucătari amatori cu potențiali clienți din zonă, iar de atunci și-a consolidat o mică afacere de bucătărie. În fiecare zi, felurile de mâncare oferite de bucătari sunt evaluate de clienți, iar potrivit acestora, de pildă, musacaua Marilenei ”nu are ulei în exces, e preparată mereu cu ingrediente de cea mai bună calitate și are un gust desăvârșit.” Din ”recenziile” primite, rezultă că femeia nu este o simplă bucătăreasă casnică, ci un chef de cinci stele.
Site-ul Cookisto a fost gândit inițial ca dizertație de masterat a unui student grec la științe antreprenoriale, și a atras, scrie BBC, 12.000 de bucătari amatori din Atena în doar câteva luni. ”E o situație în care ambele părți au de câștigat: bucătarii câștigă puțin mai mult, iar clienții au parte de hrană bună gătită în casă, mult mai ieftină decât dacă ar cumpăra-o de la restaurant.” Marilena câștigă, de exemplu, circa 200 de euro pe lună din comercializarea preparatelor pe care le face. Cu toate acestea, femeia susține că nu banii sunt singura ei motivație. ”Am impresia că această criză ne aduce mai aproape unii de alții,” spune bucătăreasa. ”Mulți studenți trăiesc de azi, pe mâine. Am trecut și eu prin situația lor, m-am săturat la rândul meu să mănânc pâine goală și mâncare de la cantină. E bine că-i putem ajuta cu mâncare pe care și mamele lor ar găti-o, pentru foarte puțini bani.”
Mai multe despre acest model de consum colaborativ, puteți afla de aici.
6 comentarii
shared economy … e deja o realitate http://www.forbes.com/sites/tomiogeron/2013/01/23/airbnb-and-the-unstoppable-rise-of-the-share-economy/
realitate? food sharing romania cautare pe google, rezultate relevante ZERO
That’s certain! Sigur! C’est sur! Economie Parallele! Parallel Economy!
Super ideea si naturala!!!
Si in Germania se practica treaba asta, se numeste VoKü (Voelker Kueche-Bucataria poporului-motamo) si sunt multi care organizeaza seri de acest fel, majoritatea dintre ei saptamanal. Mancarea e buna si foarte ieftina, de obicei intre 1 si 3 euro si se plateste sub forma unei donatii, fiecare lasa cat vrea. E o idee draguta, pe langa faptul ca e ieftin prinde bine si din punct de vedere al socializarii, mai ajung in felul asta sa se cunoasca si vecinii:)
pe cei normali, da!