În grădina rotativă bazată pe tehnologie NASA, se pot cultiva plante şi în cele mai întunecoase locuinţe

0

În anii ’80, NASA a conceput o roată hidroponică, dar care n-a fost niciodată transformată într-un dispozitiv funcţional. Până de curând, când DesignLibero a folosit această invenţie pentru a dezvolta Green Wheel (Roata Verde), pe care designerii o descriu drept “o grădină-obiect pentru orice reşedinţă.” Cu alte cuvinte, am putea înlătura televizorul din sufragerie, pentru a instala în locul lui o astfel de grădină rotativă, în care să putem cultiva plante.

 

green-wheel-hydroponic-garden-nasa-lead

 

Roata Verde arată ca o roată de bâlci miniaturală, prevăzută cu un sistem hidroponic, cu ajutorul căruia se pot cultiva diverse plante doar în mediu acvatic. Plantele, fixate cu rădăcina spre exteriorul cercului, într-un suport permeabil din fibră de cocos, sunt rotite în jurul axei, pe durata unei ore, iar la baza cercului se află un rezervor cu apă şi, opţional, substanţe nutritive, din care plantele îşi absorb necesarul de nutrienţi. În acelaşi timp, prin rotire, toate plantele au parte de expunere egală la lumină. Grădina rotativă poate fi adaptată pe cercuri cu circumferinţe diferite, în funcţie de spaţiul de care dispuneţi în locuinţă, iar costul energetic al unei astfel de grădini este extrem de scăzut.

 

DesignLibero-Hydroponic-Garden-e1338215433617

DesignLibero-Hydroponic-Garden-How-It-Works-e1338215419414

 

Procedeul utilizat la culturi hidroponice constă în creşterea plantelor în apă şi soluţii nutritive (nu în pamant), la scară mare apelându-se la o aparatură complexă, care reglează automat concentraţia şi distribuirea nutrienţilor lichizi, în funcţie de specificul fiecărei culturi. Deşi astăzi există tehnologii evoluate care permit culturile hidroponice la scară mare, principiile au fost aplicate în agricultură de mii de ani, un bun exemplu fiind Grădinile suspendate ale Semiramidei din Babilon, realizare în secolul 7 î.e.n., folosind procedee similare.

 

Principalele avantaje ale acestui dispozitiv sunt faptul că ocupă foarte puţin loc, faptul că nu necesită sol pentru cultivare şi, foarte important, faptul că nu necesită lumină naturală. Nu în ultimul rând, dispozitivul este automatizat, astfel încât plantele nu necesită prea multă îngrijire. Roata Verde îşi justifică numele nu doar prin cultivarea verdeţurilor, ci şi prin designul şi funcţionarea pe principii ecologice, putând asigura o parte din hrana sănătoasă de care avem nevoie.

Sursa: FastCodesign

Puteţi citi şi:

Afişajul publicitar în care se cultivă salată proaspătă pentru localnici

Cum poţi să crezi legume într-o sticlă de plastic

Prima grădină creată cu ajutorul imprimării 3D

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger