În Germania trocul nu mai e doar o fiță

2

  În România clasa noastră de mijloc sau aspiranții la acest statut fac tot posibilul să se diferențieze de originile Etno TV iar una dintre metode e consumul de produse nou-nouțe. Pentru a-și arăta puterea de cumpărare, românii au început să disprețuiască obiceiuri sănătoase precum trocul – astfel s-a ajuns ca părinții să cumpere trusoul bebelușului de la zero și la prețuri cît mai mari, deși într-o vreme nu era nici o rușine să împrumuți un căruț sau chiar haine. Nemții sînt mai puțin nesiguri pe valoarea lor socială și nu le e teamă de troc.

 

 

Rețelele de tip exchange me au cunoscut o creștere spectaculoasă după criză, ajungînd să aibă acum ca utilizatori 12% dintre nemți, relatează publicația Spiegel. Cineva se oferă, de exemplu, să dea lecții de spaniolă în schimbul muncii în grădină. Pe unele siteuri poți găsi mașini de închiriat la prețuri foarte mici. De ce să ții mașina în parcare 23 de ore pe zi cînd ai putea să o închiriezi unui vecin?

Un studiu făcut de Fundația Heinrich Böll concluzionează: Trocul le oferă oamenilor un mod practic de a înțelege că nu trebuie să fii stăpînul exclusiv al unui obiect ca să te bucuri de beneficiile sale.

Sociologul Harald Heinrichs e primul care a studiat în amănunt conceptul de economie a împărtășirii. Aceste forme alternative de proprietate și consum nu mai sunt de mult doar o nișă și au devenit un fenomen, a declarat sociologul. Tinerii în special, pentru că folosesc rețelele sociale virtuale, și-au schimbat obiceiurile de consum.

Și la noi există astfel de siteuri dar încă n-au intrat în circuitul cotidian.


2 comentarii

  1. Nu cred ca numai vorba de nesiguranta, in ceea ce-i priveste pe nemti. Cred ca sunt invatati de mici sa fie (‘sparsam’)economici. Exemplul cu masina de mai sus ma trimite la ideea de car sharing. Un neamt, inainte sa cumpere o masina, o sa se gandeasca cat de rentabil e lucrul asta. O sa calculeze ce venit are, cat il costa benzina pe luna, asigurarile si taxele. Si pentru ca nu toata lumea isi permite/doreste sa detina o masina, asa s-a nascut ideea de car sharing.Mai mult proprietari imapart o masina. Isi programeaza cine si cand foloseste masina, si impart cheltuielile.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger