În Franța a intrat în vigoare legea care interzice e-mailurile de serviciu în afara programului

0

Franța și-a propus să restabilească echilibrul în viețile angajaților și a trecut o lege care a intrat în vigoare la 1 ianuarie și care obligă companiile cu peste 50 de angajați să le dea acestora “dreptul de a se deconecta”. Practic, după ce pleacă de la birou, angajații au dreptul de a se deconecta complet de tehnologie.

Legea nu are încă norme foarte clare de aplicare, dar obligă firmele să înceapă negocierile pentru a defini drepturile angajaților de a ignora smartphone-urile. Scopul e separarea timpului destinat lucrului de timpul petrecut cu familia.

Din cauza laptopurilor și smartphone-urilor, am devenit cu toții foarte accesibili și ducem munca cu noi pretutindeni. Deși tehnologia ne ușurează treaba, în același timp ne ține legați de sarcini și ne lasă foarte puțin timp pentru familie și prieteni.

“Angajații pleacă fizic de la birou, dar nu își încheie munca. Rămân atașați cu un fel de leșă electronică, ca niște câini. Mesajele, mailurile, sms-urile colonizează viața individului până la punctul în care omul cedează”.

Benoit Hamon, politician francez

Companiile franceze nu sunt singurele care setează o limită între muncă și timp liber. Serverele Volkswagen nu trimit sau primesc mesaje de la smartphone-urile companiei între 6:15 PM și 7 AM în timpul săptămânii și în weekenduri. În 2012, compania Atos a anunțat un plan de a interzice mailurile interne după ce a calculat că angajații petrec între 15 și 20 de ore pe săptămână ștergând și răspunzând la e-mailuri. În 2013, ministerul muncii din Germania a limitat comunicările în afara orelor de serviciu la cazuri excepționale.

Sursa: Quartz


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger