Bărbații stau mai bine decât femeile când vine vorba de bunăstare și dezvoltare în majoritatea societăților din lume. Dar sunt și excepții – în unele țări, femeile se descurcă mai bine ca bărbații.
Cel mai recent raport despre dezvoltarea umană al Națiunilor Unite arată că, în general, femeile stau mai prost decât bărbații cu 8%, după ce au fost luate în calcul aspecte precum rezultatele în educație, speranța de viață și venitul. În Asia de Sud, de exemplu, există o diferență de 17% între sexe în defavoarea femeilor, ceea ce reflectă gradul ridicat de discriminare și inegalitate.
Totuși, dintre cele 148 de țări analizate, trendul identificat nu se verifică în 16 țări: Argentina, Barbados, Belarus, Estonia, Finlanda, Kazakhstan, Letonia, Lituania, Mongolia, Polonia, Rusia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ucraina și Uruguay. Motivele variază de la o țară la alta. “În unele țări, acest lucru poate fi atribuit unor rezultate mai bune ale femeilor în educație; în altele, unei speranțe de viață mai mari în cazul femeilor – chiar și cu cinci ani mai mare decât în cazul bărbaților”, se arată în raport.
În general, raportul observă că atunci când lucrurile merg bine într-o țară și femeile din țara respectivă se descurcă bine. În “grupul țărilor cu o dezvoltare umană ridicată” există o diferență între sexe de doar 3%, pe când în grupul celor de la capătul opus, în care intră mare parte din Africa, diferența este și de 17%. În Afganistan lucrurile stau cel mai rău, existând o diferență de 60% între bărbați și femei. Țările bogate din nordul Europei s-au clasat cel mai bine la egalitatea între sexe. Norvegia, Suedia și Islanda ocupă topul țărilor în ce privește diferența cea mai mică între bărbați și femei.
Raportul analizează țările și din punctul de vedere al inegalității de gen, cele mai puține probleme fiind observate în Europa și Asia centrală, iar cele mai multe în Africa subsahariană. Statele Unite se situează destul de prost pentru o țară dezvoltată, clasându-se pe locul 47. De exemplu, femeile din SUA ocupă doar 18% din locurile din Congres, comparativ cu 38% în Olanda și 45% în Suedia. De asemenea, rata de participare a femeilor pe piața de muncă este de 57% comparativ cu 80% în Olanda. Țările care stau cel mai prost la acest capitol sunt Yemen și Sudan.
În ce privește dezvoltarea umană în general, Norvegia se află pe primul loc, iar Australia, Elveția, Olanda și SUA urmează în top. România se află pe locul 54. Peste 2,2 miliarde de oameni trăiesc în sărăcie multidimensională, ceea ce arată un nivel ridicat de boală, lipsă de educație, standard de viață neadecvat, lipă de venituri, condiții proaste de muncă și violență. Raportul mai arată că aproape 80% din populație, la nivel global, nu are protecție socială, iar 12% suferă de foamete cronică. De asemenea, jumătate din angajații din toată lumea au condiții precare de angajare.
Sursa: fastcoexist.com
Puteți citi și:
“Nobelul” în matematică, decernat unei femei pentru prima dată