În Danemarca, disecțiile publice ale animalelor sunt considerate educative pentru copii

1

Acum doi ani, o grădină zoologică din Copenhaga a decis să ucidă o girafă tânără și sănătoasă pentru că nu era considerată aptă pentru reproducere, apoi a organizat o disecție publică a animalului înainte să-l dea leilor să-l mănânce, scrie Grist. În Danemarca, astfel de evenimente sunt răspândite și considerate educative pentru copii. Săptămâna trecută, de exemplu, grădina zoologică Odense de pe insula daneză Funen a organizat a doua disecție publică a unui leu din ultimele patru luni, ocazie cu care NPR a stat de vorbă cu câțiva părinți care și-au dus copiii la eveniment, pentru a încerca să afle ce i-a mânat să facă asta. Potrivit Quartz, grădina zoologică cu pricina găzduiește disecții publice în scopuri educative de 20 de ani.

La cea mai recentă disecție publică de pe insula Funen au participat zeci de copii de toate vârstele, mulți dintre ei așezându-se cât mai aproape de leșul animalului, întins pe o masă. „Am venit să vedem cum e despicat leul”, a spus o fetiță de șase ani. După ce a vorbit puțin despre pielea și ghearele leului, educatorul grădinii zoologice, un student la biologie de la o universitate locală, a început să-l disece, moment în care câțiva copii au plecat. Mare parte din cei adunați au rămas însă până la capăt. Deși și-au acoperit nasurile din cauza mirosului înțepător, erau fascinați de ce se întâmpla. La un moment dat, studentul la biologie a scos un compresor de aer cu care a umflat ca pe un balon plămânii leului, iar mulțimea l-a aplaudat.

„Este o componentă naturală a vieții”, a spus un bărbat care și-a adus fetița de 7 ani la disecția publică. „Mâncăm carne aproape în fiecare zi, da, știu, nu mâncăm lei, dar a vedea cum arată pe dinăuntru un animal face parte din procesul de maturizare, ne ajută să fim mai înțelepți”. Jessica Alexander, co-autoarea americană a unei cărți despre creșterea și educarea copiilor în Danemarca, spune că astfel de evenimente fac parte din cultura Danemarcei. „Danezii sunt foarte, foarte sinceri cu copiii lor în ceea ce privește viața”, explică ea. „Poate că unii dintre ei vor ajunge activiști pentru drepturile animalelor sau vegani după o astfel de experiență. Nu știm ce efect va avea asupra lor. Dar vor fi liberi să ia singuri decizii în această privință”. Alexander mai spune că părinții știu dacă copiii lor pot face față unui lucru ca disecția unui leu la grădina zoologică.

Reprezentanții grădinii zoologice Ondese spun că, ocazional, sunt nevoiți să omoare animale pentru controlul populației, exemplare care nu ar avea nicio șansă de supraviețuire dacă ar fi eliberate în sălbăticie, și că organizează disecții publice de 20 de ani. „Dacă noi, având scopul de a disemina informații, îi putem învăța pe vizitatorii noștri despre anatomia unui leu, de exemplu, disecându-l, atunci facem asta”, au scris ei pe site-ul grădinii zoologice, într-o postare de anul trecut. Și alte instituții din Danemarca organizează disecții publice, un exemplu fiind cea unui lup la Muzeul Național de Istorie din Copenhaga, din 2014 (foto sus). Atât reprezentanții acestor instituții, cât și părinții subliniază că este vorba de alegere; oamenii nu sunt nevoiți să privească iar copiii oripilați de proces nu sunt obligați să rămână. Un tată spune că i-a zis fiului său de nouă ani să plece dacă considera că era prea mult pentru el, dar că băiatul „era complet absorbit de ce se întâmpla”.

Disecțiile publice din Danemarca au stârnit însă indignarea activiștilor și i-a îngrozit pe iubitorii de animale din alte țări.


Un comentariu

  1. Am asistat in fiecare an nu numai la disectia traditionala de ignat, dar si la eutanasierea animalului respectiv. De asemenea de Paste am efectuat disectii, si foarte des am studiat biologia galinaceelor practicand disectii. Cand vin de la pescuit, fac zeci de disectii pe regnul ihtios. Nu vad mari diferente, daca era in China sau Corea, carnea ar fi fost vanduta privitorilor…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger