În ciuda condițiilor secetoase, pădurile din Africa stochează în continuare carbon

0

Capacitatea pădurilor africane de stocare a carbonului nu a scăzut deși regiunea suferă de secetă de 40 de ani. O echipă de cercetători din Marea Britanie și Ghana a arătat că alcătuirea arborilor din Africa de Vest a favorizat speciile care s-au adaptat la condițiile secetoase.

 

Studii anterioare au arătat că seceta duce la scăderea capacității copacilor de a stoca dioxid de carbon. “În ciuda secetei îndelungate, nu a existat pierdere de biomasă. De fapt, biomasa chiar a crescut”, spune Sophie Fauset, co-autorul studiului.

Biomasa este o componentă vitală în ciclul global de carbon. Când planta crește, absoarbe dioxid de carbon și apă în procesul de fotosinteză. În acest timp, oxigenul este eliberat în atmosferă ca rezultat al procesului, iar carbonul absorbit inițial rămâne în plantă până aceasta moare.

“Credem că este o schimbare în compoziția speciilor”, spune cercetătoarea despre creșterea de biomasă.

Cercetătorii au analizat peste 10.000 de copaci între 1990 și 2010. Africa de Vest se confruntă cu secetă încă din 1970. Precipitațiile au scăzut cu 23% comparative cu perioada de dinainte de 1970.

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger