Unul din 10 angajaţi europeni a avut nevoie, cel puţin o dată în viaţă, de concediu medical sau timp liber de la muncă pentru a lupta cu depresia, arată un sondaj pe 7.000 de persoane din Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca, Turcia, Spania şi Franţa. În total, 20% din cei intervievaţi au primit un diagnostic clar de depresie, într-un anumit punct al vieţii lor.
Sondajul a fost realizat pentru European Depression Association (EDA), de către compania Mori. Rezultatele au arătat că angajaţii din Marea Britanie, Danemarca şi Germania au o rată mai ridicată de neprezentare la muncă din motive de depresie (61% în Germania, 60% în Danemarca şi 58% în Marea Britanie), în vreme ce angajaţii din Turcia marchează cel mai scăzut procent de persoane care îşi iau timp liber de la muncă pentru a lupta cu depresia (25%). Rata cea mai mare de diagnostice de depresie se înregistrează în Marea Britanie, 26%, iar rata cea mai mică se pare că îi aparţine Italiei, unde numai 12% dintre angajaţi s-au confruntat cu această problemă.
Cercetări anterioare au arătat că, în Uniunea Europeană, în 2010, costurile provocate de lupta cu depresia (tratamente, concedii etc.) s-au ridicat la aproximativ 92 de miliarde de euro. Asta a însemnat, totodată, scăderea productivităţii şi a performanţelor profesionale. Media zilelor libere aduse de un diagnostic de depresie este de 36 (per episod depresiv), în vreme ce maximele se duc la 41 (în Marea Britanie) şi minimele la 23 de zile (Italia). Un alt aspect relevat de acest studiu în ţările analizate este că unul din patru angajaţi nu şi-a informat angajatorul despre diagnosticul de depresie şi problemele pe care le traversează, iar unul din trei angajaţi s-a temut că şi-ar putea pierde slujba din cauza unei atare situaţii.
Dintre managerii chestionaţi (792 la număr), o treime au declarat că nu aveau la îndemână metode sau suport pentru a veni în ajutorul angajaţilor diagnosticaţi cu depresie; situaţia se prezintă ceva mai bine în Marea Britanie, totuşi, unde cei mai mulţi dintre cei 117 manageri întrebaţi au vorbit despre un sprijin foarte bun oferit de departamentele de resurse umane ale companiilor în acest sens. Preşedintele EDA, Vincenzo Costigliola, a declarat că rezultatele sondajului arată că „mai sunt multe de făcut pentru a atrage atenţia asupra problemelor cauzate de depresie şi asupra necesităţii sprijinului acordat angajaţilor şi angajatorilor în a recunoaşte şi a guverna depresia la locul de muncă”.
Sursa şi mai multe detalii: BBC Health
Foto: The Daily Mind
Un comentariu
Pingback: Avantajele evoluționare ale depresiei | TOTB.ro - Think Outside the Box