In China e periculos sa protejezi mediul: Doi frati activisti condamnati la 20 de ani

4

Un tribunal din China a condamnat un activist de mediu tibetan care i-a incurajat pe sateni sa adune gunoaie si sa planteze copaci la 5 ani de inchisoare pe motiv ca ar fi invrajbit natiunea. Inculpatul, Rinchen Samdrup, al treilea frate din familia sa care a fost incarcerat, conducea un ONG de mediu in districtul muntos Gonjo, Regiunea Autonoma Tibet, langa provincia Sichuan. Acum doua saptamani, fratele sau Karma Samdrup a primit o pedeapsa cu inchisoarea de trei ori mai mare.

Organizatia de mediu condusa de Rinchen Samdrup, care avea si o mica revista in slujba ei, a mobilizat in jur de 1.700 de sateni din zona muntoasa pentru a o reimpaduri si a reclama cazurile de braconaj, scrie Reuters. Ea colabora cu asociatii internationale de conservare a naturii si era elogiata de presa chineza. Anul trecut, insa, Rinchen Samdrup si fratele sau Jigme Namgyal, cu care a fondat ONG-ul, au fost arestati dupa ce au incercat sa demaste o serie de oficiali care vanau animale protejate prin lege. Namgyal a fost condamnat la 21 de luni de munca corectionala pentru ca ar fi daunat securitatii nationale, dupa ce ar fi colectat in mod ilegal informatii legate de mediu si impartit materiale de propaganda sustinatorilor lui Dalai Lama. Iar Rinchen Samdrup s-a ales acum cu 5 ani de inchisoare pentru ca ar fi incitat la dezbinarea natiunii, potrivit avocatului sau.

Activistul de mediu tibetan a pledat nevinovat, insa a fost condamnat si vaduvit de drepturile sale politice timp de trei ani pentru ca a postat un articol pro Dalai Lama pe site-ul sau. Are acum 10 zile la dispozitie pentru a cere recurs. Asta dupa ce, in iunie, celalalt frate al sau, Karma Samdrup, filantrop si colectionar de arta cu dare de mana, a fost condamnat la 15 ani de inchisoare de catre un tribunal din provincia Xinjiang, invecinata cu Tibetul, pentru ca ar fi jefuit morminte stravechi, o acuzatie veche ce fusese respinsa in 1998. Aparatorii lui Karma Samdrup au sustinut cu tarie ca acesta este prizonier politi si ca este pedepsit pentru presiunile facute pentru eliberarea fratilor sai, retinuti cu un an in urma.

Mai multi artisti si intelectuali tibetani au fost retinuti sau au disparut in ultimele luni prin ceea ce activistii spun ca ajunge sa fie cea mai mare actiune de inabusire a culturii si libertatii de expresie tibetane de ani incoace. Potrivit organizatiei „Campania Internationala pentru Tibet”, cu sediul in Washington, 31 de tibetani sunt incarcerati in momentul de fata „dupa ce si-au exprimat diverse pareri, au scris poezii sau proza sau pur si simplu au impartasit informatii privind politicile actuale ale guvernului chinez si impactul lor in Tibet”. Tibetanii din intreaga regiune s-au revoltat in martie 2008, dupa ciocnirile sangeroase din Lhasa de pe 14 martie, acelasi an. China il acuza pe Dalai Lama si pe sustinatorii sai aflati in exil de instigare, insa liderul spiritual neaga aceste acuzatii.

Foto: Reuters

Citeste si:

Un activist de mediu tibetan incarcerat in China povesteste cum a fost torturat

Un activist de mediu risca 15 ani de inchisoare dupa ce a sarit de pe un skijet pe puntea unui vas care vana balene

Tags:4 comentarii

  1. Ce pot sa zic, felicitari guvernului chinez. Am citit articolul si am inteles ca au fost condamnati pentru ca au publicat articole pro Dalai Lama. Si la chinezi nu se glumeste cu asta. Chiar daca i-ar fi condamnat (cum mincinos se afirma) pentru ca au plantat copaci, in conditiile in care au fost avertizati ca plantatul copacilor este sanctionat, mi se pare o masura corecta. Tipul asta de actiune al organizatiilor lui Peste care vin si imbracat in ecologie, egalitate sexuala, sau mai stiu eu ce, mai incearca sa sparga monolitul chinez nu cred ca va tine. A mers in Europa de Est, ne-a adus la haos complet acum fiecare face ce vrea, suntem indatorati pe 3 generatii, suntem sclavi si probabil se incearca acelasi lucru si cu China. Inca o data felicitari pentru ca rezista!

    • Suntem indatorati si vai de mama noastra pentru ne conduc tot nenorocitii de comunisti si pupincuristii lor!!!!

      @hanzo: nu te agita, “AlinN” e probabil unul din politrucii chinezi de la ambasada. Trebuie sa raporteze ca a facut si el ceva si nu e platit degeaba… 😉

  2. Amice daca esti atat de incantat de saracia lucie, cenzura si opresiunea din comunism de ce nu te muti acolo? Suntem indatorati pe 3 generatii pt. suntem analfabeti, lenesi, fuduli si lacomi – un popor balcanic. Un popor de asistati social pt. care `altcineva` trebuie sa munceasca.

    Doar cine a crezut ca poate sa se lafaie din credite a facut-o. Acum se culeg roadele. Charles Darwin hard at work.

  3. Pingback: Un tata chinez a fost condamnat la inchisoare dupa ce a protestat impotriva scandalului cu lapte contaminat din China, care a dus la imbolnavirea unui numar foarte mare de copii » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger