În cel mai liniștit loc de pe Pământ o iei razna în maxim 45 de minute

0

”Camera fără ecou” – așa este denumită încăperea care blochează 99% din sunetele exterioare, fiind singurul loc de pe Pământ cu aceste proprietăți. Ce ar putea părea paradoxal este faptul că, deși în mod normal, ne plângem că nu avem destulă liniște, nimeni nu rezistă mai mult de 45 de minute în camera din Minnesota.

 

Camera fără ecou de la Orfield Labs este izolată astfel încât să elimine orice sursă exterioară de sunet, fiind folosită în mod normal pentru teste foarte specifice, cum ar fi sunetul valvelor cardiace saual display-urilor de telefoane mobile. Când vine vorba de teste umane însă, se pare că nimeni nu trece testul anduranței, persoanele care intră în această încăpere începând în mai puțin de o oră să aibă halucinații auditive.

După câte se pare, cu cât un spațiu este mai liniștit, cu atât auzim mai multe lucruri. La Laboratoarele Orfield, unde se află acest studio de teste, îți poți auzi nu doar inima bătând foarte tare, ci și plămânii sau stomacul, ale cărui chiorăieli devin extrem de sonore. ”În această încăpere, tu însuți devii sunet,” explică cei de la Orfield, precizând că, prin izolarea fonică aproape perfectă, dispar toți indicatorii auditivi după care ne orientăm în spațiu. Dacă cineva dorește să testeze această experiență pentru jumătate de oră, trebuie s-o facă de pe scaun, fiindu-i imposibil să reziste în picioare.

Confruntat cu atâta liniște, creierul începe să deruleze propria coloană sonoră, astfel încât, pe lângă bătăile inimii, încep să se audă sunete inexistente, care să atenueze zgomotele produse de propriul corp. Cum halucinațiile auditive se instalează foarte rapid după pătrunderea în această încăpere, nimeni nu a reușit să facă față testului pentru mai mult de 45 de minute.

 

 

Sursa: Gizmodo


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger