În ce an se va face simțită în România încălzirea globală

0

Un studiu publicat recent în Nature, despre ale cărui implicații am mai scris aici, arată că, dacă nu vor fi adoptate strategii globale care să împiedice evoluția încălzirii globale, începând cu 2047 întreaga planetă va avea de suferit, iar cei mai friguroși ani ai viitorului vor fi mai caniculari decât cei mai fierbinți de până acum. O hartă interactivă realizată de autorii cercetării estimează anii în care efectele încălzirii globale vor fi simțite masiv în cadrul a două scenarii: dacă se reduc semnificativ emisiile de carbon, respectiv dacă nu se vor lua măsuri în acest sens.

 

map-611

 

Echipa de specialiști, coordonată de Camilo Mora, a calculat efectele creșterii constante a emisiilor de gaze de seră, folosind modele climatice pentru a determina cât va mai dura până efectele încălzirii globale se vor manifesta sensibil asupra diferitelor zone ale lumii. ”Rezultatele ne-au șocat. Pentru cei din generația mea, clima cu care am fost obișnuiți va fi, fără îndoială, de domeniul trecutului,” a declarat Mora, într-un comunicat de presă, citat de Smithsonian Mag. Pentru majoritatea țărilor din lume, anul din care efectele schimbărilor climatice se vor face simțite este, în medie, 2047, însă pentru regiunile aflate la tropice, acest moment va veni mult mai repede, începând cu 2030 sau chiar 2020. Acest aspect este extrem de important și îngrijorător, dat fiind că la tropice se concentrează circa 50% din biodiversitatea planetei.

Cu alte cuvinte, în doar câteva decenii, cele mai friguroase zile de ianuarie vor fi mult mai fierbinți decât cele mai călduroase zile de ianuarie pe care le-au trăit părinții noștri, iar cele mai caniculare zile de vară vor fi mult mai calde decât oricare altă zi caniculară din trecut, înregistrată în zonele unde trăim.

În România, încălzirea globală își va face simțite efectele începând cu 2054, în condițiile în care nu se iau măsuri pentru reducerea semnificativă a emisiilor de carbon. În cazul în care vor exista strategii eficient de reducere a emisiilor, va exista o amânare sensibilă a manifestării acestor efecte, care ar urma să se manifeste începând cu 2085.

Aici puteți accesa o hartă interactivă unde puteți vedea când va lovi încălzirea globală regiunile în care trăiți.

Sursa: Smithsonian Mag


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger