În căutarea gazelor de șist: O poveste a rezistenței țărănești

3

“Au descărcat zeci de kilograme de explozibil pe proprietatea mea, fără consimțământul meu, pentru a explora după gaze de șist. Explozibilul se numește ‘Rioesis Plus’, produs al companiei Maxam Deutschland GmbH, și este manevrat fără măsuri de siguranță”, spune fermierul bio Willy Schuster din satul Moșna, un sit din județul Sibiu aflat în Patrimoniul Unesco. “Am reușit, când am ajuns acolo, să iau niște mostre de explozibil în mâini, să văd cum e. Cum ar trebui să reacționăm când poliția și alte autorități nu ne protejează, ci iau partea companiei?”. Dinamită, cutremure, distrugerea unor situri de patrimoniu mondial, încălcarea drepturilor constituționale. Cetățenii din România rurală se află sub un nou tip de asediu.

de Attila Szocs (ARC2020.eu)

 

În mod tacit, din anii 2000 încoace, guvernele care s-au succedat au aprobat peste 50 de acorduri cu corporații multinaționale sau cu companii de exploatare românești. Aceste înțelegeri au deschis posibilități pentru prospectare, în special pentru explorarea și exploatarea gazelor de șist. Potrivit Administraţiei pentru Informaţii în Domeniul Energiei din SUA, rezervele de gaze de șist ale României sunt de aproape 1,5 miliarde de metri cubi, potențialul țării aflându-se nu cu mult în urma Poloniei și a Franței – Franța a interzis deja extragerea gazelor de șist. Toate aceste gaze se află însă sub pământurile țăranilor, sub pășunile comunale, sub biserici monumente istorice și sub rezervele locale de apă.

Pe măsură ce Guvernul a căzut la învoială cu companii precum Chevron, OMV Petrom, Lukoil sau Romgaz, care tocmai a fost listat la Bursa din Londra, populațiile locale au devenit îngrijorate. Pe lângă faptul că oamenii sunt preocupați de mediu, de riscurile sociale și culturale, există și griji serioase legate de modul în care companiile le încalcă drepturile constituționale și de cât de prost gestionează autoritățile locale tensiunile în creștere.

 

Recoltarea cablurilor de prospectare în Moșna, județul Sibiu

 

Cazul Pungești, din județul Vaslui, unde, la mijlocul lui octombrie, comunitatea locală a opus rezistență în fața instalării unui puț de explorare de către compania Chevron, a devenit celebru. Deși compania a obținut toate autorizările din partea autorităților naționale, asta nu i-a convins pe cei aproape 3.500 de țărani din cele opt sate ale comunei. Când Chevron se pregătea să înceapă forările, țăranii din Pungești au ocupat perimetrul de exploatare, unde au creat un lanț uman și de unde au refuzat să plece. Această împotrivire a continuat zile la rând. Apoi prefectul județului a ordonat jandarmeriei să intervină drastic împotriva protestului pașnic. Câțiva oameni au fost răniți și au necesitat spitalizare, însă la sfârșitul zilei, reprezentanții Chevron au declarat: “Chevron poate confirma astăzi că și-a suspendat activitățile în Siliștea, comuna Pungești, județul Vaslui. Chevron este dedicată relațiilor constructive și pozitive cu comunitățile în care operăm și ne vom continua dialogul cu publicul, cu comunitățile locale și cu autoritățile pe marginea proiectelor noastre.”

A trecut mai bine de o lună de atunci, timp în care Chevron a început în Pungești o campanie de informare din casă-n casă privind extragerea gazelor de șist. O țărancă din zonă, Anișoara Lavric, îi măsoară succesul: “Au venit și ne-au spus numai lucruri drăguțe, dar nu ne-au convins că nu vom avea de suferit. Așa că ar trebui să ne lase așa cum suntem. Avem puțuri curate și vrem să le păstrăm așa. Ar trebui să se întoarcă în America.” Dar cu toate că și-a suspendat activitățile în Pungești, Chevron se bucură încă de sprijinul Guvernului, care e dornic să exploreze și să extragă gaze, indiferent de poziția cetățenilor.

Rezistența din Pungești nu este un eveniment izolat. După cum arată această hartă, autoritățile române au încheiat acorduri de prospectare, explorare și extracție în aproape fiecare regiune a țării. Tot ce mai poate sta în calea unei exploatări a gazelor la scară largă sunt conștientizarea și capacitatea fermierilor de a se opune. Un asemenea fermier este Willy Schuster (foto dreapta) din Moșna, un sit din județul Sibiu aflat în Patrimoniul Unesco. Willy, co-fondator al asociației țărănești Ecoruralis și familia sa au o fermă organică de lapte și dețin câteva loturi de pământ și pășuni certificate bio în vecinătatea gospodăriei lor. Lupta lor a început acum câteva luni, când angajații unei companii de prospectare, Prospecțiuni SA, aflată în proprietatea controversatului om de afaceri Ovidiu Tender (care acaparează pământuri pentru bicombustibili și în Senegal și Gabon), au început să răspândească în mod ilegal sute de metri de cabluri de prospectare și explozibili pe terenurile familiei, cu scopul de a carta zonele cu potențial de extragere a rezervelor naturale, printre care și gaze de șist.

Willy s-a opus. A adunat în mod repetat cablurile de pe pământurile sale și, la puțin timp după asta, și alți localnici au urmat acțiunile de “recoltare”, pentru că acele cabluri erai întinse în calea vacilor și prin adăposturile lor, pentru că muncitorii au distrus câmpurile de recoltă. “Pur și simplu nu ne-au întrebat. Mai mult, când am adunat cablurile de pe proprietatea mea, m-au acuzat de furt și au depus o plângere la poliție împotriva mea”, spune Willy Schuster. “Le-am spus că nu știam la ce servesc, că am crezut că sunt abandonate și că le voi returna. Ideea de bază e că mi-au încălcat proprietatea. Totodată, m-au amenințat pe mine și mi-au amenințat familia. În ciuda acestor ilegalități și a diverselor plângeri pe care le-am depus la autoritățile locale și regionale, ei încă sunt liberi.”

Localnicii se mai plâng că muncitorii de la companie nu le-au spus ce vor aduce pe terenurile lor și că au dovedit neglijență în mânuirea explozibililor. “Eu, personal, am găsit dinamită pe pământul meu”, spune Willy Schuster. “Deși erau în preajmă angajați ai companiei, m-am dus acolo și am ridicat o încărcătură de explozibil în mână – un copil putea face asta la fel de bine. Era produs de Maxam Deutschland GmbH, iar numele explozibilului era Rioesis Plus.” Organizațiile neguvernamentale au acuzat compania de vătămarea unor situri aflate în Patrimoniul Uneso și a unor locuințe locale cu exploziile ei. Acestea includ biserica fortificată din Moșna (foto dreapta), care datează din secolul XV. Pe de altă parte, Mihai Mitroi, managerul Prospecțiuni SA, a spus că firma a intrat din greșeală, fără autorizație, pe proprietate privată, dar că nu are cabluri pe pământul lui Willy Schuster și că nu l-a afectat cu nimic.

Până la 15 noiembrie, gospodăria lui Willy s-a transformat într-un centru de operațiuni al rezistenței. Zeci de reprezentanți ai ONG-urilor, vecini, activiști și oameni de știință s-au adunat în mica lui casă țărănească în semn de solidaritate. Și-au petrecut weekend-ul informându-i pe oameni, protestând public împotriva acitivităților ilegale ale Prospecțiuni SA, ajutându-i pe săteni să “recolteze” sutele de metri de cablu și identificând locurile în care a fost plasată dinamită pe pământ privat. Solidaritatea lor a culminat cu o demonstrație plină de culoare în Alma Vii, unul dintre cele mai afectate sate din perimetrul de prospectare. Sute de protestatari din toate regiunile României au transmis un mesaj ferm: “Împreună putem salva România!”, luând o poziție unitară împotriva tuturor proiectelor distructive, pe termen scurt, de la extragerea gazelor de șist, la mineritul cu aur și landgrabbing-ul din agricultură.

Deși abuzurile Prospecțiuni SA și ale altor companii de prospectare, explorare și exploatare au loc în continuare – încălcarea drepturilor constituționale ale țăranilor români, discreditarea rolului important pe care aceștia îl au în societate -, există încă speranță. Însă “oamenii de pază”, cum au fost botezați de media naționale, watchmen și lideri ai comunităților locale precum Willy Schuster nu ar trebui să fie singuri în fața avalanșei. Un reporter de la Reuters a documentat minunat mulțimea din Pungești, în timp ce striga extatic: “Putem trăi fără apă?”, “NU!”, “Putem trăi fără Chevron?”, “DA!”.

Acest articol a fost preluat de pe site-ul ARC2020.eu.

 

Puteți citi și:

Explorările Prospecţiuni S.A. pentru Romgaz, o schemă de fraudare a banului public şi privat – Asociaţia Neuer Weg

Lupta continuă la Moşna – voluntarii sunt aşteptaţi din nou în acest weekend să îl susţină pe Willy Schuster

Rezistenţa de la Moşna vede primele rezultate: firma Prospecţiuni S.A. va părăsi zona Moşna – Mediaş

Ţăranii împotriva gazelor de şist – lupta continuă

Proprietatea privată, călcată în picioare în România pentru gazele de şist

“Ţăranii împotriva gazelor de şist” – Willy Schuster, ţăran din Moşna, vs. Prospecţiuni S.A.

Prospecţiuni S.A. detonează terenurile şi în judeţul Timiş în căutarea gazelor

Ia-ți țigările și marș acasă în America mă-tii

Vei fi tu următoarea victimă a gazelor de şist?

Fracking România: de la Bârlad la Băile Felix, via Bruxelles

Scrisoarea unui american din Ohio, „the fracking state”

Exploatarea gazelor de şist. Goana după aur: Războiul secret al conturilor grase cu oamenii mici

Exploatarea gazelor de şist. Goana după aur (II): Riscuri? O poluare potenţială nu-i o dramă!

 


Advertisment ad adsense adlogger