În Canada se construieşte o uzină care să transforme dioxidul de carbon din atmosferă în combustibil

2

Oameni de ştiinţă din Canada lucrează la dezvoltarea unei uzine de reciclare, la nivel industrial, a dioxidului de carbon şi transformare a acestuia în combustibil de tip “e-diesel”, zero generator de carbon. Demersul aparţine unei companii nou-înfiinţate, Carbon Engineering şi este parţial finanţat de miliardarul Bill Gates.

Practic, sistemul va face ceea ce fac copacii, dar mai cu seamă în locuri în care aceştia nu pot exista (spaţii deşertice sau îngheţate, spre exemplu). Uzina de reciclare a dioxidului de carbon va combina dioxidul cu hidrogen din apă, ca să formeze hidrocarbura folosită drept combustibil. Scopul proiectului este de a pune la dispoziţie tehnologie care, în acest fel, să ajungă, în viitor, să producă combustibil prietenos cu mediul, adiacent sistemelor de energie regenerabilă cunoscute şi folosite în prezent.

“Cum transporţi energia la nivel global, în 20 de ani de acum încolo, fără amprentă de carbon? Energia ieftină solară şi eoliană este perfectă pentru reducerea emisiilor generate de producerea electricităţii. Dar rămâne sectorul transporturilor”, explică Geoff Holmes, director de dezvoltare al Carbon Engineering, citat de publicaţia The Guardian. În prezent, sistemul gândit de compania canadiană poate capta aproximativ 450 de tone de dioxid de carbon pe an, ceea ce, deocamdată, înseamnă destul de puţin (sunt emisiile pe cap de 33 de locuitori ai Canadei).

Însă, cu investiţii şi muncă, sistemul ar putea fi de 20.000 de ori mai puternic, ceea ce îl va face şi mai practic. Conceptul se bazează pe captarea dioxidului de carbon direct din aer şi este explicat în materialul video de mai jos. Chiar dacă lucrurile ar mai putea dura o vreme, până când să ajungem să folosim efectiv combustibil provenit din reciclarea dioxidului de carbon, iniţiative de acest fel ne aduc tot mai aproape de un astfel de viitor.

 

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Science Alert

 

Puteţi citi şi:

Premieră: Olanda, obligată prin decizie judecătoarescă să îşi reducă emisiile de gaze cu 25%

Cei mai mari poluatori ai Europei au ajuns să se autoreglementeze

 


2 comentarii

  1. si cat carboin consumi sa construiesti masinaria aia ….?
    e o pacaleala mare … mai ales daca este bill gates implicat ….

    este aceas treaba cu masina hybrida .. care este mult mai daunatoare de produs si intretinut pe termen lung decat o masina normala cu consum mic

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger