Guvernatorul statului american California, Jerry Brown, a semnat, la începutul acestei săptămâni, legea care permite medicilor să prescrie o doză letală de medicamente pacienţilor foarte bolnavi, aflaţi în stadii terminale ale unei suferinţe pentru care medicina nu mai poate face nimic.
Legea este similară celei din statul american Oregon şi va permite, astfel, pacienţilor pentru care nu mai există şanse de vindecare să îşi pună capăt vieţii cu ajutorul medicamentelor, prescrise de personal medical calificat. Legea a fost atent concepută în aşa fel încât să nu fie permise abuzuri; ea cere ca doi medici să constate, independent unul de celălalt, că pacientul în cauză mai are de trăit şase luni sau mai puţin de atât, că acesta este în deplinătatea facultăţilor mintale şi poate lua singur decizii referitoare la sănătatea şi viaţa lui. Pacientul trebuie să ceară în mod expres, de două ori, unui medic, să fie ajutat să moară, la distanţă de cel puţin 15 zile, cu martori prezenţi la exprimarea solicitării. Medicamentaţia letală nu va fi administrată de către medic, ci trebuie să fie luată de către pacient, de unul singur. Există pedepse severe pentru forţarea unui pacient înspre a face aceste solicitări de sinucidere asistată sau pentru falsificarea unei astfel de solicitări.
Legea similară din statul Oregon a fost adoptată în anul 1997, iar, de atunci încoace, acest tip de asistenţă medicală pentru a muri a mai fost autorizată în statele Washington, Montana, Vermont şi New Mexico. Opinia publică şi-a schimbat părerea, în timp: dacă, la început, vocea publicului era împotriva măsurii, acum sondajele arată un suport masiv pentru ea. În California, lucrurile s-au precipitat după ce o tânără de 29 de ani, care suferea de o boală letală, a decis să se mute în Oregon pentru a-şi putea pune capăt vieţii decât să sufere de pe urma degenerării la care ar fi dus boala ei – un cancer la creier extrem de agresiv. Înainte să moară, tânăra s-a adresat, într-un material video emoţionant, autorităţilor din California, cerându-le să ofere altor persoane în situaţia ei dreptul de a muri. Există, însă, şi multe voci critice la adresa măsurii, inclusiv din rândul medicilor, dar mai cu seamă din rândul liderilor religioşi şi al activiştilor pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi.